Bov af dådyrkalv med stout og chili

STOUT ER EN fyldig og velsmagende øl og velegnet i forskellige vildtretter, gerne kombineret med chili som i retten her. Retten er nem at have med at gøre, når den først er sat over. Den passer sig selv og kan sagtens laves dagen i forvejen. Dåkalv er ikke noget, alle har adgang til, men til retten kan der lige så godt anvendes bov fra kronkalv eller råvildt.

Antal personer: 4 prs.
Ingredienser: 1 bov fra dåkalv Lidt olie 1½-2 liter vand 2 stout 1 løg 4 fed hvidløg 1 lille pastinak
½ porre ½ rød peber 1 rød chili Lidt frisk timian 10 tomater Salt og peber Grofthakket persille Lidt maizena til jævning

Fremgangsmåde:

  1. Boven deles i leddene og brunes. Er boven stor, kan den saves i flere stykker. Stykkerne brunes i lidt hed olie i en stegegryde og kommes derefter i en passende gryde; vand hældes ved, så det dækker kødstykkerne. Under opkogningen fjernes eventuelt gråt skum, som lægger sig på overfladen.
  2. Løg og hvidløg pilles og snittes fint, pastinak skrælles, porren rengøres, peberfrugt og chili skylles og renses for indvendige kerner, alt sammen skæres i passende ikke for store stykker. Tomaterne skylles og skæres i både.
  3. På en pande sauteres (steges uden at brune) snittede løg og hakkede hvidløg i varm olie. Resten af de skårne urter kommes ved og sauteres med.
  4. Det hele kommes herefter ned i gryden til boven sammen med stout og lidt salt og peber. Urterne tages op, når de er møre.
  5. Boven koges i alt i ca. 1½-2 timer, til kødet er mørt.

Kødet på den grydestegte bov skal være så mørt, at det næsten falder fra hinanden, når det skæres.

  1. Når dette er tilfældet, tages boven op, kødet pilles fra benene og skæres i tern på ca. 2x2 cm.
  2. Suppen jævnes eventuelt med lidt maizena og smages til med salt og peber.
  3. Grønsagsstykkerne tilsættes herefter til saucen sammen med kødet, og retten er serveringsklar, når den er gennemvarmet.

Servering:
Retten serveres rygende varm, drysset med grofthakket persille. Til retten serveres en lækker kartoffelmos.

Velbekomme

Finn Kallesø Sørensen, Vildtkokken