Offentliggjort den: 26. marts 2025

Trofæjagt er under pres i EU

Et forslag om at forbyde import af jagttrofæer fra Tanzania, kan være en tikkende bombe under trofæjagten i hele Afrika, hvis det bliver vedtaget. Derfor vil Danmarks Jægerforbund kæmpe imod et importforbud.

Tekst og Foto: Niels Søndergaard

Det er langt fra første gang, at et forbud mod import af jagttrofæer fra et afrikansk land er på dagsordenen, og det er en reel frygt, at et forbud mod import for trofæer fra Tanzania vil gøde jorden for et generelt forbud mod import af trofæer fra hele Afrika. Hvis EU vælger at lovgive imod indførelse af trofæer, vil det de facto kvæle store dele af trofæjagten i Afrika.

Politikerne overser fuldstændig, at jagten ofte danner grundlag for stabile, lokale indkomster og skaber incitament for at bevare og pleje bestandene. Jagtinteresser medvirker nemlig til mere og bedre natur, ligesom jagt kan bekæmpe krybskytteri og ad den vej bidrage til fattigdomsbekæmpelse. Derfor vil et forbud mod import af jagttrofæer fra Afrika først og fremmest gå ud over dyrene og lokalbefolkningerne i de områder, der i dag lever af trofæjægere. Det er en sandhed, som politikerne desværre ofte overser.

Et tysk forslag

Det er den tyske politiker Carola Rackete, som blev valgt som uafhængigt medlem af Europa-Parlamentet for Die Linke (Venstrepartiet) i 2024, der har sendt en forespørgsel til EU-Kommissionen, som opfodrer til at forbyde eller suspendere importen af jagttrofæer fra Tanzania til EU.

Baggrunden er den tanzaniske regerings arbejde med at sikre vildtets levesteder ved bl.a. at begrænse lokale Masaiers adgang til afgræsning med kvæg i Ngorongoro Conservation Area, i det nordlige Tanzania.

Lokalbefolkningen nyder godt af trofæjagt

Effekten af et trofæforbud vil som nævnt ikke komme den lokale befolkning til gode. Jægeren betaler en afgift for at nedlægge vildtet – en trofæafgift. Afgiften går typisk til både staten og lokalbefolkningen, hvis der jages på privat grund. Samtidig giver det beskæftigelse til lokalbefolkningen, fordi jægeren bl.a. skal have forplejning og logi og transport. Alt sammen incitamenter til at lokalbefolkningen fastholder og udbygger markedet for jagt. Jagtturismen giver arbejdspladser og udnytter en fornybar naturressource, hvor alt kødet i øvrigt går til lokalbefolkningen.

Desuden går betalingen for trofæjagt også til at finansierer bevarelse af truet natur og truede dyr, også når truede dyr nedlægges som et led i en bæredygtig forvaltning. Trofæjagt er ofte nedlæggelse af gamle handyr, der ikke længere har betydning for reproduktionen.

Derfor vil Danmarks Jægerforbund sammen med vores internationale samarbejdspartnere kæmpe imod et forbud mod import af jagttrofæer, og dermed kæmpe for en bevarelse af trofæjagten i Afrika.