Søger blod fra vildt! ALT vildt kan bruges
Speciale-studerende undersøger udbredelsen af flåtbårne sygdomme i Danmark, bl.a. TBE's "fætter" Alongshan-virus, som kun få kender til. Og hun har brug for blod - masser af blod! Måske kan du hjælpe – det er enkelt og ligetil.
Julia Manager, studerende på Roskilde Universitet, undersøge i forbindelse med sit speciale udbredelsen af forskellige flåtbårne sygdomme i blod fra vildt i Danmark. Hun har rakt ud til Danmarks Jægerforbund, fordi hun - om man så må sige - er sulten efter blod. Blod fra alle typer af vildt kan bruges, eksempelvis hjortevildt, harer, ræve, samt fuglevildt. Men som sagt: Alle arter har hendes interesse.
En del er pga. jagttiderne ikke tilgængelige i øjeblikket, men inden længe går bukkejagten som bekendt ind, og så kan det være, at muligheden opstår. Derudover er der regulering på forskellige arter.
Julia Manager søger blod fra vildt frem til udgangen af juni måned, og proceduren er både nem og omkostningsfri for jægerne. Ønsker du at deltage, så send en mail til Julia på jnlm@ruc.dk.
Derefter sørger hun for at sende prøverør, frankerede returkuverter og et kort mini-skema (se foto herunder), der bedes udfyldt og returneret sammen med prøverørene.
Du bidrager på følgende måde:
Blodprøvetagning:
- Blod fra vildt opsamles i et prøverør og kan udtages hvor som helst fra dyret
- Røret skal være mindst halvt fyldt og vendes 10 gange efter lukning for at blande blodet med det stof, der er på siderne i røret
- Hvert rør har et ID-nummer, som noteres i skemaet
- Notér skov- eller områdenavn samt postnummer for det sted, hvor dyret blev nedlagt af jægeren (evt. GPS-koordinater hvis muligt)
- Desuden udfyldes dette i skemaet: Køn, ca. alder, antal (synlige) flåter siddende.
Indsendelse af prøver:
- Prøverne (plus det omtalte skema) skal sendes samme dag, medmindre prøverne kan opbevares i køleskab inden de afsendes (dog højest op til tre dage på køl)
- Ét prøverør pr. dyr
- Der kan sendes max. tre prøver per kuvert (ift. porto).
Læs mere på flåtinfo.dk.