Skal din jagtforening ha' en tællerute?

Vil du og dine jagtkammerater være med til at gøre en forskel for vildtbestandene, samtidig med at I hygger jer et par aftener om året med lidt god mad og en køretur, bevæbnet med lygter og notesblok? Så er det nu, I skal overveje at oprette et tællelav og få jeres helt egen rute.

Tekst: Jacob Munkholm Jensen

Det handler selvfølgelig om overvågning af det vildt, der er derude. Hvor meget ser vi, år efter år, og først når der er gået et stykke tid, kan vi sammenligne resultater og drage konklusioner. Sådan er det altid med forskning. Det behøver bare hverken være kedeligt eller særlig højpandet.

At kunne træffe kvalificerede beslutninger - hvad enten det drejer sig om fredning eller jagttid - kræver et solidt datagrundlag og en solid viden om vildtet. Gennem længere tid har Danmarks Jægerforbund arbejdet målrettet på at styrke og støtte jægernes frivillige indsats, når det kommer til forskellige initiativer inden for den vigtige bestandsovervågning.

Ét af initiativerne er de såkaldte tællelav, hvor f.eks. en jagtforening i samarbejde med jægerforbundets sekretariat får udpeget sin egen lokale tællerute, som genbesøges et par gange om året. Alt, hvad man ser af vildt undervejs, noteres, og turene foregår efter mørkets frembrud.

- Ofte vil mange blive positivt overraskede over hvor meget vildt de faktisk ser derude i det åbne land, når først mørket er faldet på. Samtidig har vi erfaring for, at en tællerute er en rigtig god og hyggelig foreningsaktivitet, siger Rikke Bruun Pedersen, som er jægerforbundets projektleder inden for bestandsovervågning.

- Mange tælleaftener starter med en god middag, måske i jagthytten, hvorefter man efter solnedgang kører ud i mørket for at lave optællingerne. Tanken er jo så, at ruten skal køres år efter år, for på den måde at få et overblik over ændringer i bestandene. Det sker typisk i perioder, hvor der alligevel ikke er så meget jagt, så det er helt sikkert en aktivitet, der også styrker sammenholdet, uddyber hun.

Samtidig gør man ikke mindst en god gerning, både for sig selv og for vildtet.

Flere tælleruter kommer til

Siden foråret 2022 har danske jægere dannet såkaldte tællelav, hvor de 2-3 gange hvert forår tæller og noterer de pattedyrsarter, de ser. I Danmark findes der lige nu cirka 140 tælleruter. Antallet har været støt stigende, og forhåbningen er, at der i løbet af de følgende år vil komme endnu flere til.

For der er både plads og potentiale til flere.