Offentliggjort den: 10. april 2025

Så er det nu, de fynske jægere skal vise hvad de dur til

Der er igen registreret aktivitet af mårhunde på Fyn. Da det drejer sig om et par, gælder det om at være hurtige. DJ og Naturstyrelsen opfordrer alle fynske jægere til at være opmærksomme.

Tekst: Jesper Kjær Illemann
Foto: Peter Staunsbjerg

Vildtkameraer har dokumenteret tilstedeværelsen af et mårhundepar i området nord for Nyborg. Billedet herover har ikke med den konkrete sag at gøre. Naturstyrelsen har været lokale jægere behjælpelige med vejledning, grej og fiskepiller mv.

Ansvarlig i Naturstyrelsen, skovfoged Mads Bank-Mikkelsen udtaler:

- Mårhundene er efter en stor indsats nu desværre forsvundet fra baitpladserne, selvom de var på vildtkameraerne flere gange. Hvorfor de er forsvundet, har vi ikke en præcis forklaring på. Vi antager derfor at de har flyttet område. Med andre ord er der nu en hasteopgave at få dem lokaliseret. Vi kan af gode grunde ikke sige noget om hvor de er flyttet hen, men idet der er tale om et par, er de formentlig ikke flyttet langt væk. En primær indsats, for at lokalisere dem, bør derfor i første omgang ske i en radius af ca. 15 kilometer fra Nyborg. Med andre ord er det nu at de Fynske jægere skal op af stolen og etablere baitpladser ved mulige habitater som moser, søområder, tagrørsområder, krat, remiser og andre steder med god dækning for mårhundene, hvor der også kan være gamle rævegrave / grævlingekomplekser, mv. Indsatsen med intensiveret overvågning bør straks sættes i værk og fortsættes frem til efteråret eller senere for at finde ungerne, såfremt parret ikke bliver skudt inden ungerne fødes, siger Mads Bank-Mikkelsen.

Hvis man observerer mårhund, er det vigtigt at få oprettet et antal baitplader i området, så man kan fastholde dyrene og få dem nedlagt. Husk, at det er mårhundene der sætter dagsordenen. Hurtig og målrettet indsats er afgørende, hvis man skal bremse en gryende bestand.

Vigtige sportegn

Et helt karakteristisk sportegn for mårhund, er deres latriner. Flere individer benytter det samme sted mange gange, når de skal forrette deres nødtørft, men i modsætning til grævling, graver mårhunden ikke små huller til deres efterladenskaber.

Netop nu fælder mårhundene deres tykke pels, og i modsætning til hjemmehørende arter, efterlader det totter af pels på jorden eller i vegetationen ved indgangene til graven. Ser man sine grave efter, er det altså et vigtigt sportegn.

En af de arter, som mårhunden oftest forveksles med, er grævling. Det er dog enkelt at skelne de arter fra hinanden. Hos mårhunde har dækhårene hen over ryg og sider sorte spidser, mens de har hvide spidser hos grævling. Således kræver det kun et enkelt hår at se forskel.

Finder man naturgrave, er det ofte muligt at bestemme hvilken art der benytter den ud fra stedets udseende. Ræven renser gerne graven op, og der ligger en bunke materiale lige uden for indgangen, grævlingen graver også en del, men bringer materialet med langt uden for graven, så der ofte opstår en fure i forlængelse af gravens indgang. I modsætning til de to hjemmehørende arter, er mårhunden ikke nødvendigvis den store entreprenør, og graven kan forekomme aldeles ubenyttet. Det er derfor værd at holde et vågent øje med gravene hen over sæsonen, ikke mindst for at kunne spore evt. aktivitet af mårhundens hvalpe på et senere tidspunkt.

Skulle man fatte mistanke til en grav, er det vigtigt, at man ikke forstyrre stedet, da mårhundene er yderst forsigtige dyr, der flytter, blot et vildtkamera kommer for tæt.

Hvis man sporer, eller blot har mistanke om et man har fået mårhunde på terrænet, vil man kunne få hjælp og vejledning fra DJ’s udpegede mårhundereguleringsjægere eller Naturstyrelsen til den videre håndtering. Naturstyrelsen kan desuden levere fiskefoder til indsatsen – kontakt vildtkonsulent Rasmus Skou Jensen på tlf.: 23 61 83 90 eller mail: rapsj@nst.dk

DJ mårhundereguleringsjægere:

  • Nordfyn: Hans Kristian Nielsen, Bogense - tlf.: 25 85 17 78 eller mail: jagt@nielsen.mail.dk
  • Sydfyn: Jørgen Egelund Jensen, Gudbjerg. tlf.: 30 17 29 42 eller mail: reguleringskoordinator@gmail.com

Naturstyrelsens erfarne mårhundejæger, som også er ansvarlig for arbejdet med GPS-dyr på Fyn, Peter Bülow Hansen, står også til rådighed for indsatsen. Peter kontaktes på tlf.: 25 40 85 70

På denne side kan du også finde en film om oprettelse af baitplads til mårhunde.