Offentliggjort den: 10. januar 2025

Op og ned på spottere og sigtekikkerter

Hvis man ønsker at anvende en lysforstærkende eller termisk spotter eller sigtekikkert, er budskabet entydigt: Disse elektroniske hjælpemidler må ikke anvendes i forbindelse med jagt i Danmark. Har du styr på, hvad du må med din termiske spotter eller din lysforstærkende sigtekikkert? Her får du svarene.

Tekst og Foto: Christian Lang Jensen

Grundlæggende skal man holde sig tre ting for øje, hvis man ønsker at benytte lysforstærkende og termiske spottere eller lysforstærkende sigtekikkerter i Danmark. For det første må håndholdte lysforstærkende og termiske kikkerter og spottere kun benyttes til regulering af de invasive arter mårhund og vaskebjørn.

For det andet må lysforstærkende sigtekikkerter kun benyttes på riflede våben til at efterstræbe mårhund og vaskebjørn på anlagte baitpladser i forbindelse med regulering af disse arter.

For det tredje må termiske sigtekikkerter slet ikke benyttes i Danmark – hverken under regulering eller jagt. Overholder man disse regler, befinder man sig som udgangspunkt på den rette side af loven.

Hvornår er man på jagt?

Men er du klar over, hvornår du i lovmæssig forstand er på jagt? Er det eksempelvis lovligt at lokalisere vildtet med spotteren fra sit stuevindue og efterfølgende nedlægge det med riflen uden at have spotteren med på selve jagten? Her er svaret nej.

Det er heller ikke lovligt at have lysforstærkende eller termiske spottere med under bukkejagten eller at anvende disse elektroniske hjælpemidler forud for fællesjagten i forsøget på at placere skytterne strategisk fornuftigt i forhold til, hvor vildtet befinder sig.

Ifølge Danmarks Jægerfor-bunds konsulent inden for jagt-lovgivning, Niels Henrik Simonsen, har Skov- og Naturstyrelsen tilbage i 2006 præciseret, hvad der regnes for at indgå i jagten.

- Som en nærmere præcisering af, hvornår jagten starter og afsluttes, har Skov- og Naturstyrelsen i skrivelse af 2. februar 2006 udlagt jagtretten således: ”Jagtretten består i retten til at efterstræbe vildtet ved at forfølge, opsøge, nedlægge og efterfølgende sætte sig i besiddelse af vildtet.” Der er således ikke tvivl om, at jagtlovens intention og forståelse af ”jagt” dækker alle handlinger, der har til formål at efterstræbe vildt. I praksis betyder det, at man ikke må anvende termiske spottere til at lokalisere vildt med det formål at fange eller nedlægge det, og at man heller ikke efterfølgende må anvende termiske spottere til at finde eventuelt nedlagt vildt, forklarer han.

Dermed er det ikke uvæsentligt, i hvilke sammenhænge man benytter spottere. Det er ikke ulovligt at nærstudere vildt på terrænet med en hånd-holdt lysforstærkende eller termisk spotter, men gøres det umiddelbart inden, man bevæger sig afsted med skydevåben, er det ikke længere lovligt, da der så er tale om brug af elektroniske hjælpemidler i forbindelse med jagt.

Lysforstærkende og termiske sigtemidler

Når det kommer til lysforstærkende og termiske sigtemidler, er lovgivningen ganske klar. Lysforstærkende sigtekikkerter (IR-kikkerter) må anvendes til regulering af mårhund og vaskebjørn på anlagte foderpladser. Det er dermed ikke lovligt at sætte sig ud med sin lysforstærkende sigtekikkert andre steder end ved den anlagte foderplads.

Når det kommer til termiske sigtemidler, er der slet ikke noget at være i tvivl om. De må nemlig ikke anvendes i Danmark. Derfor er det eneste argument for at erhverve sig en termisk sigtekikkert, at man ønsker at gå på jagt i udland- et, hvor dette elektroniske hjælpemiddel er tilladt visse steder.

Man skal desuden være opmærksom på, at de håndholdte spottere ikke kræver nogen form for tilladelse, hvorimod lysforstærkende og termiske sigtekikkerter, som er konstrueret til montering på skydevåben, kræver en særskilt tilladelse fra politiet (våbentilladelse). Tilladelsen er gratis, og den skal medbringes, når man har sigtemidlet med sig – præcis som det gør sig gældende for riflede våben.

Er du fortsat i tvivl om, hvorvidt du må benytte din lysforstærkende eller termiske spotter i en bestemt situation, er du velkommen til at kontakte jægerforbundets juridiske team for en afklaring.