Offentliggjort den: 21. februar 2025

Fokus på netværk, hygiejne og det gode jægerhåndværk

Et nyetableret netværk af professionelle, der arbejder med vildtkød, skal styrke fokus på opbrækning i felten. Det handler både om at styrke jægernes viden om hygiejne og om at tage bedst mulig vare på den unikke råvare, som vildtkødet er. Forleden mødtes netværket for anden gang.

Tekst: Lene Midtgaard og Niels Søndergaard
Foto: Niels Søndergaard

Skærestuen i det vestjyske dannede forleden rammen om et møde i Danmarks Jægerforbunds netværk for virksomheder, som arbejder med vildthåndtering – de såkaldte vildtoparbejdningsvirksomheder. Et af formålene med netværksmødet var at skabe en ramme for erfaringsudveksling, men ikke nok med det:

- Initiativet til netværket er taget, fordi jægerforbundet ønsker at sætte fokus på håndteringen af det nedlagte vildt i felten, så vi som jægere bedst muligt tager vare på den unikke råvare, som vildtkød er. Målet med netværket er også at få input fra branchen til jægerforbundets arbejde med interessevaretagelse, siger Niels Søndergaard, chef for vildtforvaltning, interessevaretagelse og uddannelse i Danmarks Jægerforbund.

Han tilføjer, at man dels vil understøtte jægerhåndværket i form af håndteringen af vildtet, når det er skudt, dels at reducere bureaukratiet for jægere, vildthandlere og vildtoparbejdningsvirksomheder. Endelig handler det også om at sætte fokus dataindsamling. Netværket blev dannet sidste år, og alle i branchen er velkomne.

Opbrækning af hjortevildt i felten

Faktisk er det anden gang, netværket mødes. På det første møde drøftede man hvordan man kan øge kvaliteten af det vildt, der indleveres hos både vildthandlere og til de virksomheder, som skærer vildtet for jægerne. For det hedder det nemlig på ”slagtersprog”. At skære – ikke at forlægge.
Helt konkret udmundede dette første møde i en vejledning i opbrækning af hjortevildt i felten, som udgives i fjerde udgave af magasinet Jæger.

Der er også produceret en undervisningsfilm, som kan ses her:

Fragmenterende riffelkugler

I netværket har flere udtrykt bekymringer om brug af blyfri riffelkugler, der fragmenterer. Bekymringen går først og fremmest på hvad der sker, hvis man uforvarende tygger i et fragment eller sluger det. Der er tale om meget skarpe genstande, som kan gøre stor skade. Derudover giver fragmenterne problemer ifm. skæring af vildtkød, og ikke mindst i de forskellige maskiner, der videreforarbejder kødet til for eksempel hakkekød.

Men der blev også delt viden om andre sundhedsrelaterede emner. På mødet gav Niels Kanstrup fra Aarhus Universitet et oplæg om projektet "Safe Game Meat" og undersøgelsen af PFAS i vildtkød. Begge emner fokuserede på menneskers sundhed ved indtagelse af vildtkød.

Safe Game Meat er et åbent, tværfagligt og voksende netværk. Nye medlemmer kan tilslutte sig netværket ved at oprette en e-COST-konto og ansøge om medlemskab. Læs mere på hjemmesiden safegamemeat.eu.