Minister for Grøn Trepart: Jægerne gør en forskel
Jagtens minister, Jeppe Bruus, mener, at jægerne har en stor rolle at spille i fremtidens natur- og vildtforvaltning og anerkender jægerforbundets indsats for at få indflydelse på både den grønne trepartsaftale og aktiviteter i de kommende strengt beskyttede områder.
Jagten har fået ny minister, og det kalder derfor på et interview med minister for Grøn Trepart, Jeppe Bruus, om hans syn på jægernes rolle i relation til den aktuelle store grønne dagsorden, men også om der er plads til jagten og jægerne i et moderne samfund. Inden vi når de mere faglige spørgsmål, runder vi ministerens relationer og kendskab til jagten i Danmark.
- Mine forældre er ikke jægere, men flere af mine barndomsvenner går på jagt, og jagten har været en del af det at vokse op ude på landet, også som klapper en enkelt gang. Så selv om jeg ikke selv har gået på jagt, har den altid været i min bevidsthed, indleder Jeppe Bruus og peger på jagttegnsbogen, som det netop afsluttede møde med jægerforbundets formand, Claus Lind Christensen, har kastet af sig.
- Nu har jeg fået en god bog af jer, og min ambition er at fået taget jagttegnet her i foråret, tilføjer Jeppe Bruus vel vidende, at en ministers arbejdsprogram nemt kan influere på selv den bedste intension.
Stor faglig viden
Den grønne trepartsaftale vil primært betyde nye store områder med skovrejsning og vådgøring af lavbundsjorde, men jægerne er særligt interesserede i, hvordan ministeren vil vende den truende udvikling for agerlandets fugle?
- Vi kommer til at lave nogle store omkalfatringer af landskabet med mere skov og våde områder, der forventeligt vil gavne jagten. Jeg har dog ikke på nuværende tidspunkt en konkret løsning på agerlandsfuglenes mistrivsel, men vi kommer til at se på både naturgenopretningsforordningen og landbrugslovgivningen i den forbindelse. Og derfor er det nyttigt for mig at have et godt samarbejde med både Danmarks Jægerforbund og Vildtforvaltningsrådet i forhold til at levere anbefalinger til løsning af denne problemstilling, siger ministeren for Grøn Trepart og anerkender samtidig jægernes involvering i den lokale udmøntning af trepartsaftalen.
- I skal have en stor cadeau fra min side for jeres måde at gribe bolden og søge indflydelse på både processen og den konkrete implementering. I kan efter min mening særligt gøre en forskel i forhold til de konkrete projekter og her byde ind med jeres faglige viden om natur og jagt. Det vil være værdifuldt for de private lodsejere, hvoraf mange jo også er jægere og ønsker at tilgodese deres jagtinteresser.
Foreløbigt interne drøftelser
På spørgsmålet om, hvornår regeringen præsenterer den kommende natur- og biodiversitetslov, lyder svaret fra Jeppe Bruus, at regeringen forventer drøftelser med de øvrige partier senere i år.
- Lige nu er der en målsætning fra EU-Kommissionen på europæisk plan om 30 procent beskyttet natur, hvoraf ti procent skal være strengt beskyttet. Den endelige procentvise fordeling af beskyttet og strengt beskyttet natur i Danmark vil bero på de kommende politiske forhandlinger, ligesom vi også overvejer, hvilke områder Danmark kan melde ind, og hvad der kan tælle med som strengt beskyttede områder, forklarer ministeren.
- I takt med, at vi styrker naturen og biodiversiteten, vil vi naturligvis også tænke i både benyttelse og beskyttelse af arealerne og diskutere, hvilke aktiviteter der kan foregå i disse områder. Det gælder også jagt og regulering som forvaltningsredskab. Alle disse elementer kommer til at fylde i forhandlingerne om den kommende natur- og biodiversitetslov, som jeg desværre ikke kan udtale mig mere om nu, da regeringen endnu ikke har et udspil klar, og derfor håber jeg på forståelse for, at jeg ikke kan give et klart svar på spørgsmålet om muligheden for jagt i strengt beskyttede områder, selvom det naturligvis har stor interesse for læserne, siger Jeppe Bruus med et smil og tilføjer:
- Jeg kan dog slå fast, at Danmarks Jægerforbund vil blive inddraget i den kommende proces om aktiviteter i strengt beskyttede områder, bl.a. derfor har vi mødet i dag. Min tilgang er – som den altid har været, og som i virkeligheden også er i trepartens ånd – at have et godt og relevant samarbejde med alle interessenter. Det har vi bilateralt, men også gennem jægernes deltagelse i Vildtforvaltningsrådet.
VFR finder gode løsninger
Apropos Vildtforvaltningsrådet, så tillægger jagtens minister rådet en stor rolle i fremtidens natur- og vildtforvaltning.
- Det, vi har gang i med den grønne trepart, er Danmarks største samarbejdsøvelse. Det er en kæmpe demokratiproces, og Vildtforvaltningsrådet er jo i virkeligheden et godt eksempel på, at forskellige interesser sidder sammen og faktisk taler sig frem til gode løsninger for naturen og vildtet hen over årene og på den måde også flytter egne hegnspæle for at nå kompromiser. Det er præcis det, vi har gjort i den grønne trepart, og som også skal ske i de lokale treparter. Det er det, der skal få os i mål med arealomlægningen ude lokalt. Så jeg tillægger ud fra den betragtning Vildtforvaltningsrådet stor værdi og har allerede haft stor fornøjelse af at deltage i de seneste møder.
- Der er også kommet en række anbefalinger fra Vildtforvaltningsrådet, som jeg sidder og kigger ind i. Men jeg må samtidig sige, at jeg blev minister for dette område i august og har forhandlet grøn trepart til ind i november efterfulgt af opbygningen af et nyt ministerium og etablering af en arealfond på 43 mia. kr. kombineret med en runde med interessenterne, herunder jer i dag. Så når du spørger konkret til indstillingen om midler til Levestedsindsatsen, kan jeg sige, at den ligger på mit bord, men jeg er ikke nået til at behandle den endnu.
- Som jagtens minister vil jeg gerne understrege, at vildtforvaltningen ligger mig meget på sinde, og det er vigtigt for mig, at naturen i det åbne land også kan benyttes til jagt, og derfor har jeg som nævnt også selv en ambition om at få et jagttegn og komme mere ud i den danske natur.
Jagtens fremtid
- Jægerne har en meget værdifuld rolle i den danske naturforvaltning. I er med til at regulere bestandene, presser på for de nødvendige levesteder til vildtet og passer generelt godt på naturen. Om man er jæger eller lystfisker, som jeg selv er, så harmonerer det godt med dette projekt om at få noget fed natur, som vi passer godt på i fællesskab, men som vi også kan benytte. Alt for få danskere benytter naturen. Jeg kan kun give en varm opfordring til at tage et jagttegn eller købe en fiskestang eller gerne begge dele og tage ungerne med ud i naturen og få alle de fede oplevelser sammen.
Tiden iler, men der skal spørges til eventuel malurt i bægeret.
- Vi kommer til at drøfte udsætning af fasaner, herunder fodring og betydningen for den øvrige biodiversitet, hvor der sættes ud – også i relation til strengt beskyttede områder. Der er også relativt stort spænd mellem, hvad der bliver meldt ind af udsatte fugle, og hvad der reelt bliver sat ud. Det skal vi hjælpe hinanden med at få ryddet op i, men det skal ikke overskygge alt det gode, jagten også står for, slutter Jeppe Bruus og haster videre til næste møde.