Jægerforbundet og de lokale treparter
Arbejdet i de 23 lokale treparter tager form, og jægerforbundets repræsentanter er klar til at tage del i arbejdet i de 23 støttegrupper med gode løsninger for vildtet og varetagelse af jagtinteresserne.
De 23 lokale treparter består af en-to repræsentanter for hver kommune i oplandet, to fra Landbrug & Fødevarer, to fra Danmarks Naturfredningsforening (DN) og én fra Naturstyrelsen, De lokale treparter har nu hver især til opgave at udarbejde en såkaldt omlægningsplan for, hvordan man konkret lokalt vil nå i mål med at reducere udledningen af kvælstof og udtage lavbundsjord.
Dermed står de lokale treparter over for en kæmpe opgave, da der inden årets udgang skal ligge planer for udtagning af 140.000 ha lavbundsjord og plantning af ny skov på 250.000 ha. I øjeblikket arbejder de lokale treparter på at udpege disse områder.
Støttegrupper
DN repræsenterer ifølge den Grønne Treparts implementeringsaftale naturorganisationerne i de lokale treparter. For at styrke den demokratiske proces og sikre den nødvendige lokale forankring er der sammen med DOF, Danmarks Sportsfiskerforbund, Friluftsrådet og Danmarks Jægerforbund etableret et både strategisk og operationelt samarbejde.
I forbindelse med hver lokal trepart er der etableret en støttegruppe bestående af repræsentanter for de fem naturorganisationer. Støttegrupperne har både til opgave at bidrage med faglige input og skabe bredt funderet lokal opbakning til DN-repræsentanternes mandat i de lokale treparter. Pt. har jægerforbundet ca. 30 frivillige, der bidrager aktivt til arbejdet i de 23 støttegrupper.
For at styrke samarbejdet mellem de fem naturorganisationer er det besluttet, at de fire gange om året mødes på formandsniveau, ligesom repræsentanter fra de fem organisationers sekretariater mødes hvert 14. dag og udveksler værdifuld viden om udviklingen i de lokale treparter, herunder forhindringer, der skal ryddes af vejen for at sikre bedst muligt samarbejde i støttegrupperne og størst muligt naturhensyn i omlægningsplanerne.
Jægernes opgaver
For at få indflydelse på den kommende implementering af trepartsaftalen er det afgørende, at vi organiserer os i forhold til opgaven med bidrag til de 23 støttegrupper, deltager i de kommende kystvandråd og sikrer af et stærkt netværk med jægerforbundets grønt rådsrepræsentanter for at skabe størst muligt vidensgrundlag til arbejdet i støttegrupperne.
Jægerforbundets repræsentanter vil også i forhold til den konkrete implementering få en stor opgave i at bidrage til gode løsninger for vildtet. Det kan bl.a. være ved at styrke levestederne, at sikre sammenhæng mellem forskellige habitater og at sikre vildtets frie bevægelighed.
Sidst, men ikke mindste skal de jagtlige interesse varetages gennem konstruktivt medspil over for f.eks. fonde og kommuner og helt generelt ved at tage del i den offentlige debat, så jægerne får den helt nødvendige lokalpolitiske stemme.