Offentliggjort den: 15. april 2025

Jægere og slagterier skal sikre sporbarhed

Når jægere indleverer storvildt til vildtslagterierne, skal de også levere en jægererklæring med oplysninger om bl.a. tid og sted for vildtets nedlæggelse. Fødevarestyrelsens stikprøvekontrol viser, at langt de fleste vildtslagterier har styr på reglerne.

Tekst: Fødevarestyrelsen og Jacob Munkholm Jensen
Foto: Claus Lind Christensen

De fleste jægere ved, at det kan hænde at fryseren er fyldt op. Så er det jo godt, at der findes andre måde at udnytte vildtkødet på. Vildtslagterier opkøber nemlig fasaner, hjorte og andet vildt fra jægerne, når de har overskud. Vildtslagterierne, også kaldet vildthåndteringsvirksomheder, renser, pakker og videresælger kødet til supermarkeder og slagterforretninger. Og der er styr på tingene, viser Fødevarestyrelsens seneste stikprøvekontroller.

Når jægere leverer f.eks. hjorte til vildtslagteriet skal de udfylde en jægererklæring for hvert enkelt stykke storvildt. Det skal man for at sikre sporbarhed på både dyret og det jagtområde, som dyret er blevet nedlagt på.

- Med jægererklæringen skriver jægeren under på, at vildtet er vurderet sundt og rask og egnet som fødevare, inden det blev nedlagt, siger Nils Marling, kontrolchef i Fødevarestyrelsens Kødkontrol.

Fødevarestyrelsen har foretaget stikprøvekontrol hos vildtslagterierne for at kontrollere jægererklæringer og sporbarhed. 25 ud af 28 vildtslagterier havde generelt godt styr på dokumentationskravene, mens tre slagterier fik sanktioner for manglende dokumentation af sporbarhed.

- Hvis der bliver konstateret sygdom eller forurening i et stykke vildt, skal vi kunne spore det tilbage til det jagtområde, hvor det er nedlagt. På den måde kan vi sikre, at dyr fra samme område kan trækkes tilbage fra butikker og forbrugere, siger Nils Marling.

Tilsvarende skal jægererklæringerne gøre det muligt at tilbagetrække storvildt fra markedet, hvis et jagtområde gør vildt til en risiko for fødevaresikkerhed eller smittespredning.

Siden juli 2024 har vildtslagterierne ifølge Fødevareloven skullet sikrer sig, at jægeren har et uddannelsesbevis ved indlevering af storvildt. Kontrolbesøgene blev gennemført kort efter at kravet blev indført. Derfor er det ikke uventet, at 11 af de 28 vildslagterier ikke havde dokumentation for fremvist uddannelsesbevis. De blev noteret for bagatelagtige overtrædelser og vejledt om kravene.

Fakta om jægererklæringer

  • En jæger, der leverer vildt til en vildthåndteringsvirksomhed, skal have uddannelsesbevis i bl.a. vurdering af det nedlagte vildt og fødevaresikkerhed, for at kunne udfylde jægererklæring. Kurset udbydes bl.a. hos Danmarks Jægerforbund
  • En jægererklæring skal følge storvildt (f.eks. hjorte og vildsvin), som indleveres til en vildthåndteringsvirksomhed. Ud over oplysninger om tid og sted for nedlæggelsen, bekræfter jægeren med sin erklæring, at vildtet umiddelbart ikke viste tegn på sygdom og kunne vurderes egnet som fødevare, inden det blev nedlagt
  • Vildthåndteringsvirksomheden har pligt til at kontrollere, at jægererklæringen er afgivet af en person med uddannelsesbevis
  • Undtaget fra krav om jægererklæringer er storvildt, der bliver indleveret med hoved og organer.
    Jægeren skal dog stadig levere oplysninger om bl.a. jagtsted og tidspunkt for nedlæggelsen
  • Uddannelsesbeviset bekræfter, at indehaveren har viden om bl.a. bl.a. vildtets normale adfærd, anatomi og vildtsygdomme samt fødevaresikkerhed ved håndtering af vildt
  • Erklæringsskabeloner og mere information kan findes på Fødevarestyrelsens hjemmeside

Se kontrolresultaterne her.