Offentliggjort den: 28. april 2025

Gør klar til at fortælle os hvad du ser

Siden 2022 har vi opfordret jægerne til at fortælle os hvad de ser af vildt under bukkejagten - og især de første syv dage er vigtige. Derfor opfordrer vi allerede nu alle til at downloade vores app og finde ud af hvordan registreringen foregår. På forhånd tak for hjælpen!

Tekst: Jacob Munkholm Jensen

Viden er en forudsætning, hvis vi skal sikre, at fremtidens jagt er bæredygtig. Derfor går Danmarks Jægerforbund forrest i indsamlingen af data om levende pattedyr. I 2022 introducerede vi en digital platform, hvor jægere kan indsende deres observationer af levende vildt. Siden har den været flittigt brugt, og snart er det igen tid til at bede om jeres hjælp.

Når bukkejagten går ind fredag den 16. maj, sidder tusindvis af danske jægere klar, på udkig efter den rigtige sommerbuk. Den helt rigtige buk er altid ventetiden værd, og imens er man som regel heldig at se en masse andet spændende vildt. Det er det, vi så gerne vil have jer til at registrere. Når nu I alligevel er derude.

Derfor er det vigtigt

Som sagt, så er viden en forudsætning, hvis vi skal sikre jagttiderne. Vi er simpelthen nødt til at vide, hvad der er derude, og omtrent hvor meget, der er derude. Ellers risikerer vi bare, at forskellige arter af vildt fredes efter et forsigtighedsprincip. Altså, at man freder en art, fordi man er i tvivl om bestandens bæredygtighed.

Nogle vil indvende, at vi jo har vildtudbyttestatistikken. Det er også rigtigt, men den er jo kun et udtryk for, hvad jægerne vælger at nedlægge - og jo netop ikke et udtryk for, hvad der derudover findes derude. Processen med jagttidsrevision er i fuld gang lige nu, og de data, du kan hjælpe med at indsamle fra skydetårnet, kommer i spil når der skal revideres jagttider. Det sker fast hvert fjerde år.

Indberet fra app eller på hjemmeside

Den letteste måde at indsende en observation på, er via jægerforbundets app, Jæger. Det gør du ved at hente appen på din telefon og trykke på menupunktet "Vildtobservationer.” Her kan du indsende dine observationer direkte fra skydetårnet. Hvis du ikke har adgang til internettet på dit revir, kan du indberette via jaegerforbundet.dk/dataindsamling, eller i appen, når du er kommet hjem.

Målet for projektet er at få alle danske jægere til at bidrage med data om levende bestande. Derfor er platformen til vildtobservationer åben for både DJ-medlemmer og ikke-medlemmer. Observationer indsendt i systemet bliver ikke delt offentligt. På forhånd tak for hjælpen - og knæk & bræk!

Guides til platformen

  • Log på platformen

    Log på som medlem af Danmarks Jægerforbund

    1. Åbn platformen til vildtobservationer
    2. Tryk på "Log ind"
    3. Log ind med din e-mailadresse og kode til DJ's medlemsnet
      Hvis du allerede er logget ind på DJ's medlemsnet, skal du blot trykke "OK" for at bekræfte
    4. Du er nu logget ind og klar til at indsende dine observationer af levende vildt

    Log på uden medlemskab af Danmarks Jægerforbund

    1. Åbn platformen til vildtobservationer
    2. Tryk på "Opret bruger"
    3. Indtast din e-mailadresse i feltet og tryk på "Opret bruger"
    4. Du er nu oprettet som bruger på platformen og bliver automatisk logget ind, så du kan indsende observationer af levende vildt

    Efter oprettelse af en bruger, modtager du en e-mail med loginoplysninger, som du skal bruge til at logge ind i fremtiden. Hvis du glemmer dit kodeord, kan du få tilsendt et nyt ved at trykke på "Glemt adgangskode?" i loginvinduet.

  • Sådan indsender du en observation

    Indsend en observation af levende vildt

    1. Log ind på platformen til vildtobservationer som beskrevet ovenfor
    2. Tryk på "Ny observation"
    3. Søg din lokation frem på kortet (træk evt. nålen til den rette lokation)
      Hvis du har givet tilladelse til at bruge din lokation, bliver denne valgt automatisk
    4. Vælg evt. dato for observationen
      Systemet vælger automatisk dags dato
    5. Tryk på "Tilføj arter" for at gå til artslisten
    6. Tryk på "Tilføj art" for at tilføje en art til listen
    7. Vælg art og evt. type
    8. Indtast antal
    9. Upload evt. billede af dyret/dyrene
    10. Tryk på "Gem art" for at tilføje arten og gå tilbage til artslisten
    11. Tryk på "Afslut observation" for at gemme observationen og de tilknyttede arter