Fredeligt kredsmøde på Solskinsøen
Kredsmøde i Kreds 8: 50 repræsentanter fra 21 bornholmske jagtforeninger var mandag den 17. marts mødt frem til årets kredsmøde i Kreds 8, Bornholm. Det fandt sted i dæmpet belysning og passende jagtmæssige omgivelser på The Falcon Hotel i Sandvig, der er kendt for sin store samling af jagttrofæer hjembragt fra hele verden.
Kredsmøder er ofte bygget på traditioner, og traditionen tro blev Tage Ipsen, som første punkt på aftenens møde, valgt som dirigent. Kredsformand Peter Loth Sejersen kunne glæde sig over, at de bornholmske jægere var mødt talstærkt frem, og han kom i sin beretning om kredsens virksomhed ind på den daglige portion negative historier, der hver morgen lyder fra radioens højttalere. Svaret på alle disse fortrædeligheder er at rykke sammen i de fællesskaber, som vi har – særligt i fællesskaberne om jagten, som er vores passion, påpegede han.
Kredsformanden mindede om, at det ikke er alle, der vil os det godt. Nogle af de andre grønne organisationer, som der ellers samarbejdes med, har åbenbart som mål at stoppe eller begrænse jagten i Danmark mest muligt. Lokalt havde et medlem af DOF medvirket i indslag på TV2Bornholm, hvor der blev omtalt, at der ikke skal foretages regulering af råger, og at reguleringen gives på et lemfældigt grundlag. Indslaget var ledsaget af en udokumenteret påstand om en rågebestand i stærk tilbagegang på Bornholm, hvilket jægerne ved og kan dokumentere ikke er tilfældet.
Vigtigheden af at deltage i DJ’s projekt ”bestandsovervågning” blev indskærpet Formanden kom videre ind på forhandlingerne om den grønne trepart, hvor Kredsen ikke sidder direkte med ved bordet. Der er over for DN gjort opmærksom på, at der ønskes grønne korridorer, der kan sprede sig ud over hele Bornholm til gavn for vildtet, floraen og faunaen, og at der under ingen omstændigheder ønskes mere hegn.
Kredsens økonomi
Regnskabet for 2024 udviste et beskedent underskud på 1.642 og en tilhørende solid egenkapital på 246.796. Kredskasserer Sverre Severinsen fremviste et budget med stort set samme omsætning for 2025. Samtidig kunne han melde om en minimal tilbagegang i medlemstal, idet medlemstallet var faldet med 11 til nu 1.656 medlemmer.
Hektisk periode venter
I sit indlæg varslede Claus Lind Christensen, formand for Danmarks Jægerforbund, en hektisk periode for 2025-2026. Blandt andet skal jagttider revideres, der skal laves en forvaltningsplan for det store hjortevildt, de jagtetiske regler skal revideres, der skal laves et regelsæt for udsætning af fjervildt og ikke mindst venter den grønne trepart. Læg dertil kommende kommunalvalg den 18. november, folketingsvalg senest november 2026 og at Danmark har formandskabet for EU i andet halvår 2025.
En sådan heftig aktivitet førte Claus Lind Christensen over i HB’s opgave med at sikre en velfungerende udvalgsstruktur, som kan medvirke til, at en uddelegering af opgaver fra HB’s bord kan ske til 3 udvalg – vildt-naturpolitisk udvalg, udvalg for organisationsudvikling og udvalg for våben, skydning og jagthund. Alle tre udvalg vil få yderligere underudvalg, heraf den del ad-hoc.
Landskab i forandring
Claus Lind Christensen sluttede med et indlæg om det danske landskab i forandring. Stadig færre landbrug bliver stadig større, og senest kom trepartsaftalen, hvor 140.000 hektar lavbundsjord skal tages ud af drift, og 250.000 hektar landbrugsjord skal lægges ud som ny skov – heraf 80.000 hektar urørt skov på privat jord. Alt sammen medvirkende til, at mulighed for jagt bliver reduceret.
På bordene var omdelt et spørgeskema med 13 spørgsmål, der testede deltagernes kendskab til Danmarks Jægerforbund. Der var ingen med 13 rigtige, men Søren Skov havde 12 rigtige.
Nyt fra HB
Orla Hansen fortalte om sine oplevelser som nyvalgt HB-medlem, hvor han var ved at finde sig til rette i organisationen.
Medlemsfordele
Direktør Karen Friis omtalte jægerforbundets sunde økonomi trods nedgang i antal medlemmer af jægerforbundet.
Omsætning for 2024 blev på 75 mio. kr. og resultatet var 1,3 mio. kr. bedre end budgettet ligesom finansielle poster viste et overskud på 1,3 mio. kr. Desuden blev organisatoriske ændringer omtalt, samt et digitalt udviklingsprojekt, der forventes færdigt inden udgangen af 2026.
Valg
Claus Lind Christensen havde omdelt spørgeskema med 13 spørgsmål, der testede deltagernes kendskab til Danmarks Jægerforbund. Der var ingen med 13 rigtige, men Søren Skov havde 12 rigtige.
Der var ingen valg i år, og der var ikke indkommet forslag, hvor man kunne gå direkte over i eventuelt. Her kunne Nyjægerkoordinator Christian Ritzau berettede om en vildttælling, som han havde deltaget i. Der fulgte en opfordring til alle jagtforeninger på Bornholm om at stille med mindst en bil til næste forår, da det er meget vigtigt at få en total oversigt over antal hårvildt på Bornholm.
Kredsformand Peter Loth Sejersen orienterede om nye regler for bortskaffelse af vildtaffald, inden han kunne konstatere, at spørgelysten var udtømt og han rundede aftenen af med en tak for et godt møde.