Forsvaret byder nyjægerne velkommen
Jagt på naturskønne og vildtrige terræner hænger ikke just på træerne, når man er ny på Dianas stier. For at give flere nyjægere gode jagtoplevelser og bidrage til jagtlig dannelse har Forsvaret valgt at byde nye jægere velkommen på flere af deres arealer. Frivillige kræfter i kredse og jagtforeninger bidrager til afviklingen af de oplevelsesrige jagter.
I 2019 rettede Danmarks Jægerforbund henvendelse til Forsvaret for at indlede en dialog om muligheden for at afvikle jagter for nyjægere på Forsvarets arealer. Denne ide blev der taget godt imod, og et pilotprojekt blev sat i søen.
- Den første nyjægerjagt, vi havde, var på Hevring Skydeterræn, og det valgte vi at udbygge. Vi har stort set tilgodeset alle kredse i Danmark på vores terræner, forklarer jagtinspektør ved Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse Marianne Waldorff-Hald.
Jagterne var populære fra begyndelsen, hvilket hurtigt resulterede i ventelister for at få en plads på de hagl- og riffeljagter, som nyjægerne blev tilbudt. Den store tilslutning til jagterne har hængt ved lige siden. Dermed kan man med rette sige, at Forsvarets velvilje over for nyjægerne er blevet taget godt imod.
Hagljagt på Hyby Fælled
På denne regnfulde dag sidst i oktober står Marianne Waldorff-Hald og Bo Skou Larsen fra Forsvaret sammen med en gruppe af frivillige fra jagtforeninger i kreds 4 klar til at tage imod 20 håbefulde nyjægere. Dagens hagljagt skal foregå på arealerne, som udgør Hyby Fælled Øvelsesplads nær Fredericia, hvor Fredericia og Omegns Jagtforenings klubhus er beliggende.
Under parolen lytter nyjægerne nysgerrigt til Bo Skou Larsen, som er dagens jagtleder. Han gennemgår såterne og det vildt, der er mulighed for at opleve ude i terrænet. Inden nyjægerne begiver sig mod bilerne, som skal føre dem rundt i området, blæser fire hornblæsere jagt begynd. Tonerne har en særlig klang denne våde, stille morgen.
Vel ankommet ved den første af dagens fem såter får nyjægerne en indføring i, hvad der skal ske. Nogle af nyjægerne får sågar mulighed for at blive koblet sammen med en mentor, som kan vejlede dem, inden drevet sættes i gang. Efter alle skytter er blevet posteret i nær- heden af et stort skovområde, bliver drevet indledt. Flere af nyjægerne har allerede benyttet sig af tilbuddet om at søge vejledning hos den mentor, som står bag dem.
Dagens første jagtbare vildt i såten er en flok krikænder, som tager turen ind over skytterne, men afstanden er for stor, og ingen afgiver skud. Ringduer er der også en del af i skoven, men dem må nyjægerne nøjes med at nyde synet af, da de ikke er jagtbare på denne tid af året.
Efter yderligere nogle minutter springer en rå ud af skoven og fortsætter i høj fart på langs med skyttekæden, inden hun drejer ud mod den yderst posterede nyjæger. Han nedlægger råen med sit første skud, men da dyret forsøger at rejse sig, vælger han at afgive fangstskud. Råen forender, og en stolt nyjæger kan nu bære sit første stykke råvildt mod flokken af spændte nyjægere.
Råen bliver opbrækket på stedet af den heldige nyjæger, og han får kyndig vejledning under hele processen af en af dagens mentorer.
En indføring i jagtens verden
I de næste to såter afgiver ingen nyjægere skud, men der bliver set råvildt, gråænder, ringduer, dobbeltbekkasiner samt en skovsneppe og en ræv. Nyjægerne er derfor ved godt mod, da dagens fjerde såt skal drives af. Her sker der ikke det store, men pludselig lyder der et skud fra den modsatte ende af skyttekæden. Efter et kvarters tid afgives der endnu en gang skud i modsatte ende af skyttekæden.
Såten blæses af, og alle er spændte på at høre, hvad der er sket. Det viser sig, at den 16-årige nyjæger Marius Skov Hansen fra Vejen har nedlagt to stykker råvildt i tre skud. Nyjægerne stimler sammen for at høre om den vilde jagtoplevelse, og de mange lykønskninger får tydeligvis stoltheden frem i den heldige nyjægers øjne.
- Der kom først et rådyr løbende. Den fik et skud, og den tumlede bare rundt. Den lå og sprællede lidt, og jeg var lidt nervøs for, om den ville rejse sig, men det gjorde den ikke, fortæller den unge nyjæger og fortsætter:
– Der gik måske 20 minutter, og så kom den anden løbende. Den løb og kom til et perfekt sideskud. Jeg skød den først én gang. Den tegnede, men den løb videre, så jeg gav den skud nummer to. Den løb cirka fem skridt mere, og så lagde den sig ellers.
Oplevelsen har tydeligvis gjort indtryk på flere af nyjægerne, og stemningen er derfor høj, da den sidste såt skal drives af. Her er der tilsyneladende ikke vildt hjemme, og dermed ender dagen med tre nedlagte dyr til nyjægerne.
Under paraden får nyjægerne et indblik i, hvordan vildtet æres på behørig vis. Til lyden af jagthorn- ene beundrer alle det nedlagte vildt, som ligger der på en bund af grangrene omgivet af lyset fra de tændte finske fakler. Dagen afrundes med et solidt måltid mad, og at dømme ud fra de mange smil og grin har alle haft en god dag.
- Det har været virkelig fedt. Der har været rimeligt med vildt, og jeg tror, at alle har set noget. Der var nogle gode oplevelser, man fik talt med nogle nye mennesker, og man erfarede nogle nye ting, lyder det fra den 17-årige nyjæger Sofus Kierkgaard fra Ribe.
Ifølge Marianne Waldorff-Hald er det netop målet med jagterne på Forsvarets arealer rundt omkring i landet. Hun oplever, at nyjægerne får flere positive elementer med fra en jagt som denne.
- De får en god og lærerig dag, hvor de lærer lidt om jagt og tone, forklarer hun og uddyber:
- De får nogle gode relationer på tværs af kredsen, når de møder hinanden på diverse jagter. Dermed lærer de hinanden at kende, og det medvirker til opbygning af relationer.
Stor frivillig indsats
Ifølge Lasse Ejlersen fra Fredericia og Omegns Jagtforening er jagterne på Forsvarets arealer kun mulige at afvikle takket være de mange frivillige kræfter, som står klar til at bidrage.
- Denne jagt kan lade sig gøre, fordi vi har en masse frivillige fra hele kredsen, som støtter godt op omkring arrangementet. Mange kommer herover og hjælper os med at få det til at fungere i samarbejde med Forsvaret, påpeger han og fortsætter:
- Der er en del foreninger, som får det her til at lykkes, så det er et godt gennemarbejdet kredssamarbejde, der sikrer, at vi kan få det til at ske igen og igen.
Lasse Ejlersen har en tæt dialog med Marianne Waldorff-Hald og Bo Skou Larsen fra Forsvaret. Hvert år holder de møder om jagterne og planlægger i fællesskab, hvordan jagterne skal afvikles, og hvilke muligheder nyjægerne skal tilbydes. Dette samarbejde har blandt andet medført, at nyjægerne nu tilbydes en årlig bukkejagt på arealerne ved Hyby Fælled Øvelsesplads.
- Forsvaret og kredsen har vurderet, at det her terræn ser ud til at kunne bære riffeljagt. Vi ser rigtig meget råvildt herude. Derfor har vi nogle trykjagter med riffel herude, og en gang om året sidst i maj måned har vi en bukkejagt, forklarer han og uddyber:
- Sammen med Forsvaret har vi bygget det op på den måde, at vi sætter stiger op og et par enkelte jordposter, og så sidder hver nyjæger sammen med en mentor. Det er ikke fordi, vi ikke har tillid til nyjægerne – tværtimod. Det er for at kunne hjælpe dem.
Denne måde at gribe det an på har tilsyneladende båret frugt, og riffeljagterne er populære blandt nyjægerne.
I forbindelse med årets bukkejagt var der otte ledige pladser, men da en nyjæger var blevet syg op til jagten, var syv nyjægere afsted på bukkejagt. Der blev skudt til fem bukke, hvoraf fire blev leveret. En af nyjægerne havde held med at pyrsche sig ind på og nedlægge en buk sammen med sin men-tor, og ifølge Lasse Ejlersen havde det været en kæmpe oplevelse.
At terrænet ud over spændende jagtoplevelser kan levere stærke bukke, vidner en af de øvrige tre nyjægerbukke om. Den er nemlig efterfølgende blevet opmålt til en guldmedalje, og bukken vil med stor sandsynlighed være at finde på næste års bukketopti. De mange spændende jagter på Forsvarets arealer byder dermed på lidt af hvert, og tilsyneladende kommer ingen nyjægere hjem uden gode oplevelser. Mon ikke der er flere i vente næste år?