Offentliggjort den: 26. marts 2025

Arbejdet med treparten er i gang

På gårsdagens møde med jægerforbundets lokale repræsentanter, som bidrager til arbejdet i de 23 støttegrupper relateret til de 23 lokale treparter, var engagementet og virkelysten i top.

Tekst og Foto: Morten Sinding-Jensen

Hornstrup Kursuscenter i Vejle dannede således rammen om dette første fysiske møde med de knap 30 engagerede frivillige fra hele landet i relation til arbejdet i de lokale treparter under den samlede Grønne Trepart, der som bekendt blev politisk vedtaget i efteråret 2024.

I forbindelse med hver af de nationalt udpegede 23 lokale treparter er der etableret en støttegruppe bestående af repræsentanter for de fem naturorganisationer (Danmarks Naturfredningsforening, DOF, Danmarks Sportsfiskerforbund, Friluftsrådet og Danmarks Jægerforbund), der har til opgave at bidrage med naturfaglige og -politiske input til DN-repræsentanternes mandat i de lokale treparter.

Værdifuld drøftelse

Mødet gav deltagerne fra alle egne af landet mulighed for at lære hinanden at kende og var dermed første kim til et stærkt netværk, der kan trække på fælles viden og erfaringer med arbejdet i de lokale treparter.

På mødet fik deltagerne fik også præsenteret en række forskellige grundregler og værktøjer i relation til den lokale interessevaretagelse, ligesom deltagerne blev præsenteret for en stribe andre praktiske detaljer.

Ikke overraskende samlede den helt store interesse sig om trepartsrepræsentanternes fremtidige rolle og præcise formål med at tage del i dette omfattende naturpolitiske arbejde. Med det udgangspunkt udspandt der sig en lang og konstruktiv drøftelse, der kastede klarhed over, hvordan sekretariatet kan bidrage til at klæde repræsentanterne fagligt og politisk på til bedst muligt at varetage naturens og jagtens interesser i trepartssammenhæng.

Jægernes opgaver

Det har været et klart mål, at jægerne skulle organisere sig i forhold til opgaven med bidrag til de 23 støttegrupper og et antal kystvandråd. Det mål er vi stærkt på vej til at have nået. Et vigtigt element i organiseringen af dette arbejde er, at der samtidig etableres et stærkt netværk med jægerforbundets grønt rådsrepræsentanter for at skabe størst muligt vidensgrundlag til arbejdet i støttegrupperne og i det fremtidige arbejde med implementeringen af den Grønne Trepart.

Derudover vil jægerforbundets repræsentanter skulle bidrage til gode løsninger for vildtet gennem f.eks. styrkelse af levestederne, sikring af sammenhænge mellem forskellige habitater og sikring af vildtets frie bevægelighed.

Sidst, men ikke mindste skal de jagtlige interesser varetages gennem konstruktivt dialog med relevante interesser og helt generelt ved at tage del i den offentlige debat, så jægerne får den helt nødvendige lokalpolitiske stemme.