Offentliggjort den: 26. juni 2024

Våben til søs

Hvordan skal du forholde dig, når du som jæger med våben skal med en færge, enten indenrigs eller til udlandet?

Tekst: Nicholai Vigger Knudsen
Foto: Molslinjen

Branche- og arbejdsgiverorganisationen Danske Rederier har i en artikel fra januar 2024 oplyst, at Danmark er blandt verdens 10 største søfartsnationer, og hvis man kigger rundt langs vores 8.754 kilometer kyst, vil man også, trods et stigende antal broer, opdage relativt mange færgeruter.

Helt præcist var der i 2023 ifølge Danmarks Statistik 56 indenrigs- og 63 udenrigsfærgeruter, som i alt transporterede knap 11 millioner (10.906.000) passagerer rundt i landet og næsten 20 millioner (19.186.000) passagerer mellem Danmark og udlandet. Gad vide, hvor mange af dem som var jægere, og hvor mange af dem der havde sat sig ind i det pågældende rederis krav for at transportere våben og ammunition?

Molslinjen

Jæger har været i kontakt med rederiet Molslinjen omkring transport af våben på deres færger, herunder Øresundslinjen, Bornholmslinjen, Alslinjen, Samsølinjen, Langelandslinjen og Fanølinjen.

Christian Aage, Terminal & Destination Manager, udtaler:

- Så længe gæsten ikke transporterer udover, hvad der er defineret af Søfartsstyrelsen i forhold til transport af farligt gods, så har vi ikke behov for at vide, hvad de transporterer. Så længe de følger gældende lovgivning i forhold til transport af våben i offentligt rum.

Når du transporterer våben udenfor det område, hvor de lovligt kan anvendes, altså mellem våbenskabet derhjemme og der hvor du skal bruge våbenet, f.eks. på jagt eller skydebanen, skal skydevåbnene altså være indpakket i lukket etui eller lignende og må selvfølgelig ikke indeholde ammunition. Til dette krav, som tydeligt fremgår af Våbenbekendtgørelsen, tilføjer Christian Aage:

- Vi er dog ikke interesserede i, at våben transporteres af gående i apteringen (i skibets opholdsrum mv., red.), hvor det tydeligt fremgår, at der er tale om et våben. Så hvis du er gående passager på en af rederiets færger, bedes du skille våbnet ad og pakke det ned i noget, der ikke signalerer våben, som f.eks. din tøjtaske.

Molslinjen oplyser desuden, at alle rederiets færger er videoovervåget, og på nogle færger er bildækket samtidig aflåst under overfarten, så uvedkommende ikke har adgang. På de færger hvor dette ikke er tilfældet – f.eks. på Øresundslinjen og Fanølinjen – opfordrer rederiet til, at våbenejere bliver ved deres køretøj.

Forsvarlig transport

Vær opmærksom på, at rederierne ikke tager ansvar for tyveri eller andet i forhold til våben, som transporteres på deres skibe. Du skal altså også her være opmærksom på kravene i våbenlovgivningen, der kræver, at våben skal transporteres forsvarligt, f.eks. under konstant tilsyn eller tildækket i aflåst transportmiddel eller på tilsvarende betryggende måde.

Det er ikke anderledes, end når du f.eks. stopper på en tankstation på vej til skydebanen og efterlader våbnet i bilen. I dette tilfælde skal du også sørge for, at:

  • bilen er aflåst og/eller under konstant tilsyn.
  • våbnet ikke er synligt udefra, f.eks. i aflåst bagagerum.
  • våbnet er indpakket i lukket etui eller lignende.
  • våbnet ikke indeholder ammunition.

Politiet bekræfter

Jæger har været i dialog med politiet, der anerkender, at hvis du som jæger medbringer et skydevåben under transport mellem opbevarings- og anvendelsessted og ellers overholder de almindelige betingelser for at medbringe dit skydevåben samt ovenstående, så er det okay at efterlade dit skydevåben i bilen, såfremt det er på en af de færger, hvor bildækket er aflåst.

Stena Line

Er du en af de mange danske jægere, der hvert år rejser til Sverige for at gå på jagt, og som i den forbindelse sejler med Stena Line mellem Frederikshavn og Göteborg, skal du være opmærksom på, at rederiet i deres rejsebetingelser oplyser, at skydevåben, sportsvåben og ammunition skal deklareres overfor selskabet ved at ringe til deres kontaktcenter mindst 24 timer før afrejsetidspunktet, og deklareringen skal foretages igen ved check-in ved ankomst til havnen.

Selvom det ikke burde være nødvendigt at sige, så kan det formentlig ikke gentages nok gange: Du skal altid medbringe dokumentation for, at du er i lovlig besiddelse af skydevåben og ammunition, som f.eks. gyldigt jagttegn, våbentilladelse mv. Derudover skal du ved ud- og indrejse have styr på tolddokumenterne for både Danmark og det land, du måtte sejle til. Se evt. mere under jagt i udlandet her på hjemmesiden.

Du kan lokalt i Stena Lines havne blive mødt med procedurer, hvor følgende handlinger foretages efter behov: Skydevåben, sportsvåben og ammunition skal blive i køretøjet under overfarten, forudsat at:

  1. skydevåben, sportsvåben og ammunition er ude af syne og sikret i en passende låst kasse i køretøjets bagagerum.
  2. lastebetjenten eller dennes udpegede stedfortræder har bekræftet, at alle døre til køretøjet er låst.
  3. køretøjspassagerer forbliver under nøje opsyn, indtil de har forladt bildækket.

Når skibet ankommer til sin destination, fungerer proceduren i omvendt rækkefølge i henhold til lokale, dokumenterede procedurer i den pågældende havn. Gående passagerers transport af skydevåben, sportsvåben, ammunition, sværd, knive, kantede våben og farlige stoffer er til enhver tid forbudt ifølge Stena Lines rejsebetingelser. Yderligere oplysninger kan om nødvendigt fås hos vagtchefen i afrejsehavnen.

Hvad med alle de andre rederier?

Med de mange færgeruter, der sejler i danske farvande, kan vi ikke dække dem alle, så hvis du vil være sikker på, hvilke krav rederiet stiller for din næste tur med våben til søs, kan du med fordel læse deres rejsevejledning eller kontakte rederiets kundeservice.

Husk, at det er dit ansvar som våbenejer, at lovgivningen overholdes, og at våbentransporten sker på en forsvarlig måde. Når det er sagt, så afviger de almindelige regler for transport af skydevåben ikke meget, bare fordi du skal med en færge.

Vi er som nævnt en af verdens førende søfartsnationer, og det at sejle med en færge er en så integreret og vigtig del af den danske infrastruktur, at den gode og sikre kultur, vi jægere har med vores skydevåben, næsten kan overføres direkte, når vi taler om færgetransport. Så bliv endelig ved med at bruge den sunde fornuft og opretholde den gode kultur, og hvis du skulle komme i tvivl, så hellere kontakte rederiet og spørge en ekstra gang.