Offentliggjort den: 29. august 2024

Udsætningens årshjul

Den 31. august er sidste dag på året, hvor det er lovligt at udsætte fasaner i denne sæson. For agerhønsenes vedkommende sluttede muligheden den 15. august, mens det allerede den 31. juli var slut med udsætning af gråænder.

Tekst: Lene Midtgaard
Foto: Christian Lang Jensen

Som udsætter af fjervildt er der mange ting af både praktisk og rent lovgivningsmæssig karakter at holde styr på. Dels er der hele regelsættet omkring hvad man må og hvilke dokumentationskrav, der er, og derudover er der hele den praktiske side, som omhandler valg af udsætningspladser, daglig pasning og planlægningen op mod jagtsæsonen.

I de senere år har der været et øget fokus på udsætning af fjervildt, dels i forbindelse med arbejdet i Vildtforvaltningsrådet, dels fra myndighedernes side, da blandt andet Fødevarestyrelsen har gennemført en række kontroller. Det er sket som en del af en ”prioriteret indsats”, som især har fokus på sporbarhed.

Se mere i filmen her:

Efter jagtsæsonen

Lige om hjørnet venter jagtsæsonen, og fra da af vil det være muligt at høste frugterne af det arbejde, man har udført i forbindelse med udsætningen. Men derefter vil det måske være tid til at evaluere på årets indsats. Hvad gik godt, og hvad gik mindre godt?

Efter sæsonen er det nemlig en god ide at evaluere om man fik det ud af sin udsætning, som man havde håbet. Måske skal der laves forbedringer af terrænet i form af foryngelse af beplantninger eller nye beplantninger, vildtagre eller lignende?

Få inspiration i filmen her, som handler om valg af udsætningsplads:

Man kan spørge sig selv, om de nødvendige kurser er på plads. Udsætter man mere end 100 stk. fjervildt, kræver det jo, at den udsætningsansvarlige har gennemført det lovpligtige udsætningskursus.

Planlægning forud for udsætning

Find ud af hvor du vil købe fjervildt. Kvaliteten af det opdrættede vildt er af stor betydningen for fuglenes trivsel når de udsættes, og har også betydning for deres evne til at udvikle en naturlig adfærd.

Overvejer du selv at opdrætte fjervildt til udsætning? Så skal du være opmærksom på, at al opdræt af fjervildt skal være registreret i CHR-registeret, og opdrætter du mere end 100 stk. fjervildt skal du desuden have gennemført et lovpligtigt kursus.
Du skal også være opmærksom på, om den ønskede udsætning har en størrelse, som kræver, at der skal anmeldes en biotopplan.

Vær opmærksom på, at når du køber fjervildt, skal du kunne redegøre overfor Fødevarestyrelsen for, hvor du har købt det. Hvis du køber gråænder til udsætning, skal du derudover sikre dig, at de stammer fra en besætning, som er testet for fugleinfluenza. Vær opmærksom på, at der er særlige regler for fjervildt, som importeres fra udlandet.

Indberet din udsætning

Når du har sat fjervildt ud, er det vigtigt at du indberetter udsætningen til Miljøstyrelsen. Det skal ske senest en uge efter at fuglene er sat ud. Derudover skal du også udarbejde et kort, hvor du indtegner udsætningspladsen og skriver datoen ned for hvornår fuglene er sat ud.

Dette kort skal du gemme i to år, så det kan vises til Fødevarestyrelsen, hvis der kommer kontrolbesøg.

E-læring om udsætning

Danmarks Jægerforbund har udarbejdet et e-læringsforløb, som giver dig viden om udsætning af fjervildt i den danske natur. Forløbet indeholder syv moduler, samt en skærmoptagelse af hvorledes du konkret gennemfører din indberetning. Efter hver præsentation finder du en lille quiz med spørgsmål til det du lige har set, og du kan således teste dig selv i det online forløb.

  • Klik her og gennemfør modulerne på vores e-læringsplatform