Offentliggjort den: 20. september 2024

Styr på stumperne ved grænsen

I mandags indførte Tyskland grænsekontrol ved alle landets grænser. Selvom man som jæger, der rejser med våben, selvfølgelig altid har styr på stumper og papirer, er det lige nu en god idé at tjekke efter en ekstra gang.

Tekst: Jacob Munkholm Jensen

Mange jægere rejser på jagtrejser i Tyskland, eller benytter den tyske autobane som transit til jagter i Polen eller andre lande. Fælles for alle er, at man fremover må påregne både ventetid og paskontrol ved den dansk-tyske grænse. Siden i mandags har Tyskland nemlig indført grænsekontrol, foreløbig for en periode på seks måneder. Begrundelsen er, at kontrollen skal beskytte Tyskland mod islamisk terror og alvorlig grænseoverskridende kriminalitet.

Derfor lyder opfordringen fra Syd- og Sønderjyllands Politi da også, at bilister skal køre hjemmefra i god tid og have passet klar - og hertil kan vi så meget passende tilføje, at det for jægernes vedkommende ikke kun drejer sig om det rødbedefarvede af slagsen, men naturligvis også det blå: Våbenpasset.

- Tyskland accepterer ikke længere manuel deklaration af tilladelsespligtige våbendele, hvorfor du ikke kan medbringe våben eller våbendele, der ikke er anført i våbenpasset. Herunder lyddæmper og natsigtekikkert, som jo kræver tilladelse. Derfor er det praktisk talt ikke muligt at medbringe dette. Heller ikke selvom man blot er på gennemrejse og skal videre til andet land. For eksempel Polen, forklarer Jonas Harboe Jensen, våbenkonsulent i jægerforbundet.

Desuden minder han om, at man, når man rejser til udlandet med våben, altid skal huske, at der kan gælde andre regler for transport af våben end i Danmark. F.eks. har Tyskland et krav om, at et våben altid skal opbevares i en lukket og låst beholder. Dog ikke nødvendigvis en sikkerhedskuffert, for et almindeligt foderal med hængelås kan også gå an. Det anbefales også, at ammunitionen opbevares uafhængigt af selve våbnet under transporten.