Status på bestandsovervågning af trækvildt – oktober måned
Som led i Danmarks Jægerforbunds arbejde med god jagt i generationer, fylder bestandsovervågning en stor del, især fokus på at indsamle viden om de forskellige vildtbestande. Her følger en status for arbejdet på trækvildtområdet, hvor jægerne leverer en stor frivillig indsats.
Danmarks Jægerforbund indsamler data om vægt på svømmeænder og edderfugl for at følge udviklingen i løbet af jagtsæsonen. Som det fremgår af figuren herunder, er der indsendt vægtdata for 446 fugle i september og 754 fugle i oktober. I alt har 84 forskellige jægere indsendt vægtdata perioden.
De foreløbige data viser,at vi er kommet godt i gang, men at der fortsat er et behov for at indsamle endnu mere data. Det gælder især for arter som spidsand, skeand og knarand, hvor datagrundlaget er relativt lille. Derimod er datagrundlaget for krikand, pibeand, gråand og edderfugl noget større.
Danmarks Jægerforbund vil derfor gerne takke de jægere, der allerede har bidraget. Samtidig opfordrer vi fortsat til at endnu flere jægere vejer og indsamler vægt via jagtjournalen i app’en eller via platformen her.
Fokus fra jægerforbundets udvalg
For de udvalg, der specifikt arbejder med trækvildtet, er der også stort fokus på bestandsovervågningen.
Christian Clausen, hovedbestyrelsesmedlem og medlem af Vildt- og Naturpolitisk udvalg samt med politisk ansvar for jægerforbundets tilgang til trækvildtområdet siger:
- Uden viden om bestandene kan vi glemme alt om at bevare jagten. Vi har så stort et behov for data, at selv hvis man noterer vægt på en tom bagerpose – så tager vi imod det. Det skal ikke være tekniske udfordringer, der forhindrer jægerne i at indsamle vægtdata.
Derfor opfordrer han da også alle til at at tage fat på vildt- og naturkonsulent Zacharias Jacobsen, hvis man har fysiske noter med vægtdata og har svært ved selv at indtaste dem. Zacharias' kontaktinfo kan ses andetsteds på denne side.
Også i jægerforbundets Strand- og Havjagtudvalg er der fokus på bestandsovervågning, hvor opfordringen til jægerne også er klar:
- Hvis vi skal have en chance for at bevare jagten på både svømmeænder og edderfugl, så er det nødvendigt med det bedst mulige datagrundlag. Uden viden om bestanden, bliver vi mødt af forsigtighedsprincippet, som groft sagt betyder, at jagtens bæredygtighed ikke kan vurderes. Og så bliver det svært at bevare jagttiden for en given art, lyder det fra udvalgets formand, Christian Trolle Raunstrup.
Vingeundersøgelsen
De foreløbige resultater fra vingeundersøgelsen viser, at DCE (Aarhus Universitet) indtil videre har modtaget 454 vinger i september. Det skal tages med et vist forbehold, da der stadig kan ligge vinger i de såkaldte vingefrysere, som er spredt ud over hele landet, samt i jægernes egne frysere.
Hvis man vil deltage i vingeundersøgelsen, kan vingekuverter og labels rekvireres via DCE’s hjemmeside via dette link. Bestilling sker ved at sende en mail til vinger@ecos.au.dk. Desuden kan der på siden findes en oversigt over placering af fryser til indlevering af vinger.