Rekord mange indleverede våben under frit lejde-aktionen
I november 2024 var der en sjælden mulighed for anonymt at aflevere våben til politiet uden at blive sigtet for ulovlig våbenbesiddelse eller overtrædelse af våbenloven. Den mulighed benyttede rigtig mange danskere, for der blev indleveret 35.531 effekter.
Rifler, geværer, knive, sabler og en masse ammunitionen. Det er nogle af de ting, der i løbet af november er indleveret ved politiet. I alt blev det til 35.531 effekter, og det er ny rekord for politiets frit lejde-aktioner. Indtil nu havde aktionen i 2017 rekorden med 24.546 indleverede effekter.
- Vi er enormt glade for, at så mange borgere har bakket op om frit lejde-aktionen anno 2024. Der er tale om tusindvis af våben, som nu er væk fra samfundet og dermed ikke kan havne i de forkerte hænder, hvilket var hovedformålet med frit lejde-aktionen, lyder det fra politikommissær i Rigspolitiet, Sune Fletcher Hjortel, i en pressemeddelelse.
I løbet af november har der især været mange forbi Midt- og Vestjyllands Politi. Politikredsen står for ca. en femtedel af de indleverede effekter, hvilket er markant mere end i de resterende 11 geografiske politikredse i Danmark.
- Vi er den største politikreds rent geografisk, så vi har et større opland at få våben ind fra. Og så har vi også gjort meget for at kommunikere bredt ud, siger Bjørn Bo, vicepolitiinspektør i Midt- og Vestjyllands politi.
Et oversavet jagtgevær
Ligesom i resten af landet har Midt- og Vestjyllands politi fået indleveret mange lange våben som geværer og rifler. Et enkelt jagtgevær skiller sig dog ud, det blev afleveret på aktionens første dag.
- En borger havde skåret jagtgeværet i ti cm stykker, gravet det ned og ventet på frit lejde. Da dagen oprandt, kom vedkommende med det i en spand og afleverede det, fortæller Bjørn Bo.
Se foto af stumperne i artiklens top.
Blyhagl
Foruden mange rifler og geværer har Midt- og Vestjyllands Politi blandt andet også fået indleveret en masse ammunition heriblandt blyhagl.
Danmarks Jægerforbunds sekretariat har fået en del telefonhenvendelser fra medlemmer, som var i besiddelse af ulovlige blyhaglspatroner. Medlemmerne har været i tvivl om, hvorvidt det var muligt at aflevere dem hos politiet.
- Jeg har heldigvis kunne oplyse, at det var muligt at aflevere disse i forbindelse med frit lejde-aktionen, hvilket har været til store lettelse for disse medlemmer, fortæller Jonas Harboe Jensen, våbenkonsulent Danmarks Jægerforbund.
I 1996 blev det ulovligt at opbevare blyhagl i Danmark, også selvom man ikke anvender dem til jagt.
(Artiklen fortsætter under billedet)
Hvis du ikke nåede at aflevere dine våben under frit lejde-aktionen, kan du altid ringe til politiet og drøfte afleveringen f.eks. fra et dødsbo. Men udenfor frit lede-aktionen er afleveringen ikke længere anonymt.
Det ligger ikke fast, hvornår politiet eventuelt igen tilbyder frit lejde for aflevering af våben. Indtil nu har der været fire frit lejde-aktioner de seneste 15 år: i 2009, 2013, 2017 og nu 2024.