Lov mod jagttrofæer vil gøre mere skade end gavn
En ny britisk analyse konkluderer, at den britiske lov om importforbud af jagttrofæer til UK kan forårsage mere skade end gavn for de arter, den er beregnet til at beskytte. Tvært imod udgør trofæjagt potentiale for betydelige miljømæssige og sociale fordele. Endnu et bevis på den bæredygtige og velregulerede trofæjagts positive effekt på både vildt og lokalbefolkning, mener DJ.
Den Oxford-ledede analyse, som netop er publiceret i videnskabsmediet Conservation Science and Practice, forholder sig til konsekvenserne af et forslag om forbud mod import af trofæer i Storbritannien - den såkaldte Hunting Trophies (Import Prohibition) Bill 2023-24 - som blev vedtaget af det britiske parlament sidste år.
Lovforslaget, som i den seneste tid har været diskuteret vidt og bredt, er en del af en europæisk trend, som bl.a. synes at have til formål at komme krybskytteri til livs ved at indføre forbud mod import af f.eks. elefanttrofæer. Et lignende forslag fra det tyske miljøministerium om at stramme reglerne for import af jagttrofæer fik tilbage i foråret Botswanas præsident til retorisk at true med at deportere 20.000 af landets cirka 130.0000 vilde elefanter til Tyskland.
Arten med det højeste antal trofæimport til Storbritannien var i perioden 2000-2021 netop den afrikanske elefant med omkring 25 trofæer om året. Andre toparter omfattede amerikansk sortbjørn, flodhest, chacmabavian og løve.
Mange afrikanske lande er afhængige af trofæjagten - og ikke kun på grund af pengene, men også fordi der er lokale behov for at regulere. Så når Botswanas præsident fortæller om afgrøder og landsbyer, der ødelægges af alt for store bestande af elefanter, og hvor folk sågar trampes ihjel, er det selvfølgelig ikke et billede på situationen overalt - men under alle omstændigheder en vigtig pointe i debatten.
Udgør ikke nogen stor trussel mod arter
Men nu lader det til, at videnskaben kommer trofæjagten til undsætning. I hvert fald er én af konklusionerne i den britiske analyse, at bæredygtig og styret lovlig trofæjagt ikke udgør nogen større trussel mod nogen af de 73 arter eller underarter, der importeres til Storbritannien. I perioden 2015-2021 var 79 pct. af importen af jagttrofæer til UK fra lande, hvor bestandene af de jagede arter er stabile, stigende eller rigelige.
Omvendt finder analysen, at trofæjagt giver - eller have potentiale til at give - betydelige miljømæssige og sociale fordele. Heriblandt beskyttelse af vilde områder fra omdannelse til landbrug; tilvejebringelse af ressourcer til at forhindre krybskytteri; indkomst og beskæftigelse for oprindelige folk og lokalsamfund; levering af kød til lokalsamfund, mv.
Dermed ligger påstanden lige for: Den nye lov, som forbyder trofæimporten til Storbritannien, synes at virke stik imod den oprindelige hensigt. Ja, måske risikerer den sågar at fremme krybskytteri. Det mener i hvert fald Niels Søndergaard, som er Danmarks Jægerforbunds chef for vildforvaltning og interessevaretagelse:
- Visse steder i Afrika bliver det for farligt at leve tæt op og ned ad store bestande af vilde dyr, og reguleres disse bestande ikke af trofæjægere, der samtidig betaler godt og sikrer lokale arbejdspladser, så vil de ende med at blive skudt på anden vis. F.eks. i form af krybskytteri, eller ved at ansatte i nationalparker og vildtreservater selv nedlægger vildtet som led i forvaltningen, men uden at tilføre lokalsamfundet den værdi, som jagtturismen bidrager med.
Et videnskabeligt bevis på jagtens positive effekt
Niels Søndergaard mener, at den britiske analyse blot er endnu et videnskabeligt bevis på, at jagt - herunder trofæjagt - har en positiv effekt på ikke bare naturbevarelse og beskyttelse af truede dyr, men også på sociale forhold og livskvalitet.
- Bæredygtig jagt bidrager til mere end den høster. Hvis der er økonomi i at bevare arter, fordi de kan jages bæredygtigt, stiger deres værdi for lokalbefolkningen, og det betyder at der er større vilje til at bevare dem. If it pays it stays! Og bæredygtig jagt og trofæjagt har således en positiv effekt på naturbevarelse, biodiversitet, livskvalitet for mennesker, bosættelse i yderområder, og sågar bekæmpelse af fattigdom.
Hvis europæiske lande vælger at lovgive imod indførelse af trofæer og dermed de facto kvæler store dele af trofæjagten i f.eks. Afrika, vil det ifølge Niels Søndergaard få den stik modsatte effekt. Man vil bringe bestande i fare, snarere end frelse dem. Og i visse kredse er det åbenbart en ilde hørt sandhed.
Analysen kan i øvrigt læses i sin fulde længde her: Evaluating key evidence and formulating regulatory alternatives regarding the UK's Hunting Trophies (Import Prohibition) Bill.