Offentliggjort den: 21. november 2024

Fremtidens vildtforvaltning blev drøftet til VFD 2024

Naturfaglige, samfundsmæssige og strukturelle udfordringer i dansk vildtforvaltning var på dagsordenen til vildtforvaltningsdage 2024 (VFD24). Her var forskere, repræsentanter fra Vildtforvaltningsrådet og andre interessenter indenfor jagt og vildtforvaltning samlet.

Tekst: Emma Astrup Sørensen
Foto: Lene Midtgaard

Hvilken viden har vi brug for, for at sikre jagt- og vildtforvaltningen i fremtiden?

Det var det overordnet spørgsmål, som deltagerne til Vildtforvaltningsdage drøftede den 11-12. november. Dagene bestod af oplæg om tendenser og fremtidsscenarier i dansk vildtforvaltning, efterfulgt af drøftelser i plenum og grupper om, hvilket behov for viden som scenarierne medfører.

- Der sker noget magisk, når forskere, beslutningstagere, interesseorganisationer og praktikere mødes. Alle indlæg var inspirerende, lærerige og perspektiverende for at styrke forvaltning af vildtet, lyder det fra Niels Søndergaard, Chef for Vildtforvaltning & Interessevaretagelse, Danmarks Jægerforbund.

Tæt dialog og vidensdeling 

Emnerne var naturfaglige, samfundsmæssige og strukturelle udfordringer i dansk vildtforvaltning. Desuden blev der drøftet visioner for vildtforvaltningsområdets udvikling fem-ti år frem i tiden, og hvilke som aktørerne anså som de vigtigste.  

Vigtige drøftelse, pointerer Niels Søndergaard:

- En tæt dialog og videndeling er afgørende for en seriøs vildtforvaltning så jægere og land- og skovbrug kan handle indsigtsfuldt i måden levestedernes forvaltes på, den måde jagten udøves og reguleringen gennemføres på, siger Niels Søndergaard og uddyber:

 - Vi ønsker mest mulig indflydelse på de beslutningsprocesser der definerer rammerne for fremtidens vildtforvaltning, herunder jagt, samt medvirke til at sikre, at vildtforskning er anvendelig og har praktisk relevans.

Danmarks Jægerforbund vil gerne medvirke til at formidle forskningsbaseret viden, og bidrage til dataindsamling i forbindelse med forskning og undersøgelse. Jægerforbundets medlemmer skal værdsættes som kompetente data- og vidensindsamlere.

Resultaterne samles i en hvidbog

VFD24 blev faciliteret af Nationalt Center for Miljø og Energi ved Aarhus Universitet (DCE), som også er en del af projektgruppen sammen med Danmarks Jægerforbund og 15. Juni Fonden. Resultatet af Vildtforvaltningsdagenes drøftelser samles i en hvidbog, der efterfølgende offentliggøres.

En styregruppe bestående af 15. Juni Fonden, DCE, Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø (SGAV), formanden for Vildtforvaltningsrådet og Danmarks Jægerforbund medvirkede til planlægningen af arrangementet.

Stor tak til 15. Juni Fonden der finansierede VFD24.