Offentliggjort den: 14. maj 2024

Få styr på hygiejnen inden bukkejagten

Nu er der ikke længe til den 16. maj. Inden du tager riflen over skulderen, er det en god ide at være helt sikker på, at du har styr på hygiejnen, hvis du skulle være heldig at nedlægge en buk. Her får du råd til god hygiejne til opbrækning, flåning og forlægning.

Tekst: Emma Astrup Sørensen

Der er god grund til at gå i gang lidt før den 16. For er dit udstyr rent og klar til endnu en sæson? Måske skal kniven og bugåbneren have en ekstra vask. Og har du engangshandsker nok, hvis du bruger sådan nogle?

Råd om opbrækning

Når toppen af spændingen har lagt sig, pulsen er faldet, og kamerarullen fyldt med billeder af bukken, så er det tid til opbrækning. Mange jægere brækker dyret på marken eller i skoven, hvor dyret er skudt. Det kan man sagtens gøre på en hygiejnisk måde. For at sikre en god hygiejne er der et par ting, der er vigtige at huske på.

Først og fremmest, skal du sikre dig, at du brækker dyret på et rent underlag, og et sted, hvor du undgår efterfølgende at slæbe dyret gennem jord, mudder, sand eller lignende. Græs er lagt bedre end jord, så læg bukken på et rent og jævnt græstæppe. Inden du tager kniven i hånden, så husk at spritte hænder, tag handsker på eller vask med vand og sæbe. Det vigtigste når du brækker dyret er at sørge for ikke at sprede bakterier. Derfor skal du være forsigtig, når du åbner bugen, pas på ikke at skære hul på mavesækken, på tarmene eller få urin ud i kødet.

Når du har skåret spiserøret frit og er klar til at trække det gennem dyret, skal du være opmærksom på ikke at sprede bakterier fra mavesækken, derfor bind en knude på spiserøret eller lad tungen blive på, inden ud trækker det gennem dyret. Ligeledes skal du være opmærksom, når du fjerner endetarmen, og husk at vaske kniven og hænder med vand og sæbe efter.

Husk også at kigge efter, om dyret virker sundt og rask. Hvis du ser unormale forandringer i dyret ved opbrækning, som betændelsestilstande, misfarvninger, svulster eller lignende, så er kødet ikke egnet til konsum.

I videoen herunder vises én måde at brække en buk på:

God hygiejne ved flåning og forlægning

Når bukken er transporteret hjem, hængt op og klar til at blive flået, er der igen nogle hygiejnehensyn, der er vigtige at huske. For det første skal hænderne vaskes med jævne mellemrum, så du ikke spreder bakterier rundt. Pas på, at der ikke sidder hår tilbage på kødet, for der er mange bakterier i hår. Med fordel kan du vride en karklud hårdt op med koldt vand og tørre dyret forsigtigt af, imens det hænger.

Når skindet er fjernet, skal de steder, hvor der er tydelige blodpletter, skæres væk. Hvis bukken blev forendt af et maveskud, skal du også kigge godt efter indvendigt for blodpletter og maveindhold.

Ud fra et bakteriologisk synspunkt er det ikke en god ide at lade dyret hænge særlig længe inden flåning og forlægning. Slagtermester Peter Thisgaard anbefaler, at man senest dagen efter dyret er skudt, skærer det ned. Herefter kan det lægges på et fad i køleskabet og modne der.

Se hvordan du forlægger dit råvildt og få gode råd til at bedst mulig hygiejne af slagtermester Peter Thisgaard i videoserien her. I videoerne er der også forslag til, hvordan du kan bringe vildtkødet mere ind i hverdagskøkkenet.

Videresalg

Hvis dit nedlagte vildt blot er til din egen husholdning, så er håndteringen ikke omfattet af hygiejnelovgivningen. Men det er stadig vigtigt at sikre en god hygiejne, så ingen i familien bliver syge af kødet. Vil du i stedet gerne sælge dyret videre, så har du et juridisk ansvar. Bemærk at man som jæger ikke må sælge oparbejdet vildt videre, kun hele dyr med skind. Og der gælder krav om uddannelse. En uddannelse du kan tage ved Danmark Jægerforbund.

Knæk og bræk på årets bukkejagt!