Offentliggjort den: 22. november 2024

EU vil udfase bly i jagt- og sportsammunition

En fremtid uden bly i både hagl- og riffelammunition synes at være på trapperne i hele Den Europæiske Union. I Danmark, hvor blyet ikke længere anvendes på jagt, kan forbuddet få konsekvenser på skydebanerne. FACE vil arbejde på at forlænge udfasningsperioden til 10 år.

Tekst: Jacob Munkholm Jensen
Foto: Morten Thim Jensen

EU-kommissionen har bedt det Europæiske kemikalie-agentur (ECHA) om at forberede et forslag til forbud mod bly i ammunition. Forslaget blev afleveret til EU-kommissionen i marts 2023 og omfatter forbud mod bly i både hagl- og riffelammunition, til såvel jagt som til sportsskydning. Forslaget burde have være behandlet i EU-kommissionen og ligge som lovforslag (direktiv), men det er endnu ikke sket.

Helt konkret indeholder det følgende detaljer:

  • Centraltændt riffelammunition: Forbud mod blyprojektiler til jagt. Dog ikke sæljagt og jagt med fuldmandlede blyprojektiler. Udfasningstid: 18 måneder.

  • Randtændt riffelammunition: I perioden frem mod effektuering af forbuddet vurderes mulighederne for gode alternativer til bly. Udfasningstid: 5 år.

  • Blyhagl på skydebaner: Forbud mod brug af blyhagl til sportsskydning. Dog kan blyhagl fortsat bruges på skydebaner, der kan dokumentere at blyforureningen kan kontrolleres - bl.a. ved at 90 pct. af blyet opsamles årligt. Udfasningstid: 5 år.

  • Blyprojektiler på skydebaner: Forbud mod brug af blyprojektiler i rifler og pistoler til sportsskydning. Dog kan blyprojektiler fortsat bruges på skydebaner, der kan dokumentere, at blyforureningen kan kontrolleres - bl.a. ved at 90 pct. af blyet opsamles årligt. Udfasningstid: 5 år.

Konsekvenser for danske skydebaner

- Selvom forslaget ikke har så stor betydning for danske jægere, kan et forbud mod bly på riffelbaner få store konsekvenser for skydebanerne, understreger Lars Thune Andersen, som er Danmarks Jægerforbunds chefkonsulent inden for våben og skydning.

Ifølge Lars Thune Andersen vil et muligt forbud få særlig betydning på baner, hvor det ikke er økonomisk og teknisk muligt at opsamle 90 pct. af alt bly, som f.eks. ved feltskydning. Ligeledes kan et forbud mod blyprojektiler i randtændt ammunition også få konsekvenser for danske jægere.

- Men på riffelskydebaner, hvor der skydes til faste målopstillinger, vil langt de fleste baner derimod ret enkelt kunne sikre opsamling af 90 pct. bly årligt, lyder vurderingen fra Lars Thune Andersen.

FACE vil arbejde for lempelser

På et møde i FACE (European Federation for Hunting and Conservation), som Danmarks Jægerforbund er medlem af, drøftede medlemmerne situationen. Mens forslaget ikke umiddelbar har store konsekvenser for danske jægere, idet blyet i jagtammunition jo allerede er udfaset i Danmark, er det en noget mere kilden sag i en række andre EU-lande.

FACE arbejder derfor at forlænge den foreslåede udfasningsperiode til 10 år, så producenterne kan få mulighed for at omstille produktionen til de blyfrie alternativer.

Desuden skal der i visse tilfælde være gode muligheder for at afvige fra forbuddet mod bly i sportsskydning, ligesom FACE argumenterer for at et blyforbud i riffelprojektiler kun bør gælde kalibre fra 6,5 mm og større. I Danmark gælder blyforbuddet alle centraltændte kalibre - men ikke på skydebanerne, hvor blyet stadig er tilladt.

Endelig bør forbuddet mod blyprojektiler ikke gælde for randtændt ammunition, ligesom det heller ikke er tilfældet i Danmark.