Offentliggjort den: 02. oktober 2024

En kalv, et smaldyr eller en voksen?

Bliv bedre til at aldersbedømme dit nedlagte kronvildt, så du kan indrapportere mere præcist til Vildtudbyttestatistikken. Ny folder hjælper dig på vej.

Tekst: Jacob Munkholm Jensen

I et samarbejde med Miljøstyrelsen og Aarhus Universitet har Danmarks Jægerforbund netop udgivet folderen "Aldersbedømmelse af kronvildt igennem tandslid og tandudvikling." Heri kan du på en let og overskuelig måde blive klogere på tandsætningen hos kronvildtet og via nøje forklaringer og billeder lære at kende forskel på smaldyr, kalve og de voksne dyr.

Du kan sågar lære at aldersbestemme den voksne hjort eller hind ved at studere underkæbens tandsæt og derigennem estimere, om der f.eks. er tale om et 2, 4, 8 eller 12-årigt dyr. Dette kræver selvfølgelig stor erfaring og ingen dyr er ens, men det gøres ved at tælle antallet af kindtænder, som er helt udvokset i underkæben. Dyr, som ældre end 2 år, vurderes ud fra sliddet på tænderne.

I løbet af de seneste to jagtsæsoner har jægerforbundet og DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi, som er en del af Aarhus Universitet, samarbejdet om et projekt ved navn "Omkostningseffektive metoder til demografisk monitering af kronvildt."

- Projektet handler om hvorvidt jægere via den rette undervisning kan dygtiggøre sig i aldersvurdering af hjortevildt. Ud af samarbejdet er der bl.a. kommet denne her folder, som gør det nemt at overskue de kendetegn, der er ved tandudviklingen af kronvildt, forklarer Rikke Bruun Pedersen, jægerforbundets projektleder indenfor bestandsovervågning.

- Når først du som kronvildtjæger har lært dig at aldersvurdere det dyr, du har nedlagt, ligger du inde med en viden, som er vigtig at få registreret i dit vildtudbytte. Jo flere detaljer du oplyser, jo bedre grundlag er der at forvalte ud fra, præciserer Rikke Bruun Pedersen.

Det er selvfølgelig klart, at voksne dyr kan være vanskelige at aldersbedømme. Hvis du ønsker at kende den eksakte alder, er det derfor nødvendigt at indsende tænder til tandsnit. Dette kan dog kun gøres for hjorte. det har været fast praksis i en årrække, er det nemlig stadig muligt portofrit at indsende tænder fra kronhjorte ældre end spidshjort til vurdering via tandsnitmetoden. Kuverter kan rekvireres ved at sende en mail til post@jaegerne.dk.