Offentliggjort den: 15. november 2024

Då eller spidshjort?

Nogle steder er der lige nu jagttid på dåspidshjorten, andre steder er der ikke - og det kan sommetider være forvirrende. Er du det mindste i tvivl om hvilket dyr, du står overfor, så lad være med at skyde. Ifølge den regionale hjortevildtformand i Vestjylland er der indtil videre blevet anmeldt 17 ulovligt nedlagte dåhjorte.

Tekst: Jacob Munkholm Jensen

Husk, at der for både dåvildtets og kronvildtets vedkommende er en lang række lokale jagttider. I f.eks. Østjylland må man lige nu gerne nedlægge dåspidshjort, mens der i vestjyske forvaltningsområder endnu "kun" er jagttid på då og kalv. Det kan være svært at hitte rundt i, og derfor bør du - uanset hvor du går på jagt - altid orientere dig om den lokale jagttid på dåvildtet.

Til gengæld behøver det ikke være spor vanskeligt at orientere sig om den lokale jagttid. Vi anbefaler, at alle DJ-medlemmer installerer vores Jæger-app, og lader den finde ud af det for dig. I appen vælger du feltet "Jagttider," sikrer dig at dato og din præcis geografiske lokation stemmer (din telefon ved hvor den er, når GPS-funktionen er slået til), og vælg nu "Vis jagttider."

Vær også særligt OBS på, at det, der kunne skydes på denne tid sidste år, ikke nødvendigvis er underlagt samme jagttid i år. Tjek derfor altid i appen, før du går på jagt. Også hvis du f.eks. skal på kronvildtjagt, hvor der også er lokale jagttider.

Advarsel om fredede dåhjorte

I Vestjylland er det i oktober og november f.eks. tilladt at nedlægge dåer og dåkalve, men ikke dåhjorte. Det har medført, at der ifølge den regionale hjortevildtsformand i indeværende jagtsæson så vidt er anmeldt 17 ulovligt nedlagte dåhjorte til Midt- og Vestjyllands politi. Der er tale om flest spidshjorte, men også større hjorte. Derfor opfordrer Hjortevildtgruppe Vestjylland til, at jægere på dåvildtjagt er særligt opmærksomme, så de ikke risikerer en bødestraf for at nedlægge et fredet dyr.

Udover at sikre sig, hvad der må jages og ikke jages, er det selvfølgelig også nødvendigt at kunne identificere det, man ser. Og selvom man måske skulle tro, at det vel er let nok at se forskel på en då en dåhjort - så er det bare ikke altid tilfældet.

- Der findes faktisk dåspidshjorte, som sætter op med et par knopper, som blot kan være 3-4 centimeter høje (se foto øverst i artiklen, red.). Aldersmæssigt er det sådan set ofte det samme dyr som alle andre dåspidshjorte, men det sætter bare en mindre opsats og kan derfor forvirre. Nogle kalder dem slet og ret for knophjorte, og her kan det altså hurtigt gå galt i farten, hvis ikke man holder hovedet koldt. Den KAN jo ligne en då, men det ER en hjort, pointerer Thomas Vincent Marcussen, vildt- og naturkonsulent i Danmarks Jægerforbund.

Lær at kende forskel på unge og gamle dyr

Ifølge Thomas Vincent Marcussen er det dog ikke kun dåvildt, som nogle kan havde svært ved at alders- og kønsbestemme i farten.

- Der er udfordringer med både kron- og dåvildt. Folk kan have svært ved at kende forskel på unge og gamle dyr, samt hvordan man f.eks. juridisk definerer en spidshjort. Vi plejer derfor at understrege, at hvis man er i tvivl, så lad være med at skyde, lyder anbefalingen fra vildt- og naturkonsulenten.

Se filmen herunder og bliv opdateret på alderskendetegn ved dåvildt: