Offentliggjort den: 16. august 2024

Bak op om Vingeundersøgelsen 2024

Aldrig har antallet af jægere, som sender vinger ind, været lavere end i sidste sæson. Husk at få bestilt kuverter nu, så du har dem ved hånden senere, når jagtsæsonen går i gang og det igen bliver tid til at indsende vinger.

Tekst: Thomas Kjær Christensen og Jacob Sterup

Den danske vildtudbyttestatistik er nok en af verdens bedste og mest detaljerede registreringer af jægernes udbytte. Og udbyttet i Danmark kan vi følge helt tilbage til 1941, hvilket også er sjældent, når man kigger rundt i verden.

Som en overbygning på Vildtudbyttestatistikken har vi siden 1982 med Vingeundersøgelsen fået suppleret det årlige udbytte med detaljeret viden om køn og alder for fuglevildt.

I de 42 år Vingeundersøgelsen har eksisteret, har jægere frivilligt indsendt vinger, og i de bedste sæsoner er der indsendt mere end 20.000 vinger. I de seneste sæsoner har antallet af vinger ligget på mellem 13.000 og 15.000. Antallet af jægere, der har indsendt vinger, har tidligere og gennem mange sæsoner ligget stabilt omkring 500, men dette tal er indenfor de seneste år desværre faldet til mellem 300 og 400. I den seneste sæson, 2023/24, er vi helt nede på kun 337 jægere, det laveste antal siden starten på Vingeundersøgelsen i 1982.

Meget vigtig for at fastholde jagttider Vingeundersøgelsens formål er at få indsigt i afskydningen, specielt med hensyn til de arter, hvor der kan være udfordringer rent forvaltningsmæssigt. Den viden, som Vingeundersøgelsen giver om køn, alder og tidsmæssig fordeling af jagtudbyttet, har stor betydning, når der hvert fjerde år gennemføres en vurdering af jagttiderne. Fastsættelse af nye jagttider vil – uden denne viden – sandsynligvis blive baseret mere på ”livrem og sele”-principper end på reel viden om jagten på arterne. Dermed er der stor risiko for, at den jagtlige forvaltning vil blive baseret på sikkerhedsprincipper, som ikke altid tilgodeser jagtlige interesser.

Et fortsat fald vil betyde, at data fra Vingeundersøgelsen bliver yderligere forringet. Det er derfor vigtigt, at der indsendes tilstrækkeligt mange vinger nu og fremover. Vi opfordrer derfor til, at DU bidrager til Vingeundersøgelsen i denne sæson.

Her kan du aflevere

Vinger kan indleveres i de opsatte frysere rundtom i landet (se kort) eller indsendes i vingekuverter fra Aarhus Universitet (AU). Vingekuverter kan man nemt få ved at indsende sit navn og sin adresse på en mail til vinger@ecos.au.dk, så sender AU både kuverter og en vejledning. Alle informationer kan man også finde på AU's hjemmeside, hvor man også kan finde onlineresultater af Vingeundersøgelsen tilbage til sæsonen 2000/01 (fauna.au.dk).

Vingeundersøgelsens resultater 2023/24

Der blev i alt indsendt 13.423 vinger i løbet af sæsonen 2023/24. Antalsmæssigt er det lidt under resultatet fra forrige sæson, hvor AU modtog 14.793 vinger, men et fint resultat, taget i betragtning at relativt få jægere indsendte vinger.

Et eksempel på hvordan man kan se antal indsendte vinger, samt afskydningens fordeling på køn og alder af pibeænder gennem de enkelte sæsoner, er vist i figuren. På hjemmesiden Fauna.au.dk kan man finde tilsvarende oversigter over alle de arter der indgår i Vingeundersøgelsen.

Stor tak til alle, der i 2023/24 har indleveret vinger. Vi håber, at flere vil bidrage, så AU modtager endnu flere vinger i den kommende sæson.

Knæk og bræk!