OBS: Denne artikel er over ét år gammel, og derfor er indholdet måske ikke længere korrekt. Har du spørgsmål til indholdet, eller mener du, at vi med fordel kan skrive om emnet i en ny historie, så kontakt os på webmaster@jaegerne.dk.
Offentliggjort den: 02. november 2023

Skal du være ny schweisshundefører?

Ansøgningsfristen for at søge om optagelse i Schweiss-registeret er den 1. februar 2024. Læs her hvad du skal gøre.

Tekst: Jacob Munkholm Jensen

Menneskets – det være sig jægerens såvel som trafikantens - møde med vildtet er ikke altid lige lykkeligt. På trods af at godt jægerhåndværk bl.a. er at reducere anskydninger til et minimum, så er der selv for den bedste jæger til tider et skud, der sidder et andet sted end intentionen var. Er uheldet ude, står Schweiss-registrets hundeførere altid klar til at hjælpe.

Schweiss-registret består af ca. 190 frivillige schweisshundeførere, der med deres specialtrænede hunde kan opspore påkørt og anskudt vildt. I jagtåret 2022-2023 foretog schweisshundeførerne 9.813 jagteftersøgninger.

Registret modtager igen i 2024 nye ansøgere, og fristen for at søge optagelse er torsdag den 1. februar, og der blev åbnet for ansøgninger den 1. november. Det kræver stort engagement og hårdt arbejde at forberede sig selv og sin hund til at kunne søge om optagelse i Schweiss-registret – og selvom man gør en stor indsats, er der ingen garanti for, at man bliver optaget. Det er Naturstyrelsen som har ansvaret for Schweiss-registret.

Du kan læse mere om processen og de specifikke krav på Schweiss-registerets hjemmeside. Det er også der, ud udfylder ansøgningsformularen.

Siden 1982 har jagtlovgivningen givet en særlig bemyndigelse til de legitimerede schweisshundeførere. Schweiss-registrets hundeførere besidder særlige kompetencer og er særligt uddannede til at løse eftersøgninger af nødstedt klovbærende vildt. De har en stor passion for, i samarbejdet med deres hunde, at hjælpe jægere og bilister, når uheldet er ude og et stykke nødstedt klovbærende vildt er flygtet.

Det er som sagt ingen let sag at komme igennem nåleøjet som schweisshundefører. Hvad det i øvrigt kræver af vedholdende træning og prøver, hvor både hund og fører vurderes nøje, kan du høre meget mere om i det spændende interview med schweisshundefører Nikoline Zora Andersen i dette afsnit i Danmarks Jægerforbunds podcast-serie om jagthunden: