OBS: Denne artikel er over ét år gammel, og derfor er indholdet måske ikke længere korrekt. Har du spørgsmål til indholdet, eller mener du, at vi med fordel kan skrive om emnet i en ny historie, så kontakt os på webmaster@jaegerne.dk.
Offentliggjort den: 17. juli 2023

Når du vil anskaffe en jagthund

”Ingen jagt uden hund” har været et kendt slogan gennem mange år. Men når det er sagt, skal valget også være velovervejet, og man bør træffe sit valg ud fra en prioriteret rækkefølge. Denne artikel skal ses som en inspiration til at komme i gang med at søge mere viden.

Tekst: Ove Dam Hedegaard

Inden du beslutter dig for at anskaffe en jagthund, kan det anbefales at gøre dig nogle overvejelser omkring dine behov. Det er vigtigt, at den race, du vælger, passer til netop det, du gerne vil bruge den til. Jagthunderacerne er fremavlet igennem generationer til forskellige jagtlige formål, og nogle jagthunderacer er mere specialiserede end andre. Samtidig er det vigtigt at du sætter dig grundigt ind i de forpligtelser, det indebærer at anskaffe en jagthund – f.eks. daglig omsorg og hundens krav på at blive uddannet, så den ikke er en plage for sig selv og sine omgivelser.

Uanset om hunden skal være jagthund og/eller ren familiehund, bør du sætte dig nøje ind i jagthundens daglige behov. En jagthund har brug for trygge omgivelser med nogle kærlige og faste rammer, meningsfyldte aktiviteter og mulighed for at blive fysisk og psykisk træt, mv. Alt dette og meget mere skaber nemlig fundamentet i et godt forhold mellem hund og fører/familien, som er afgørende for en god oplevelse på jagt for både dig, hunden og dine jagtkammerater.

Arv og miljø

De arvelige egenskaber danner i samspil med det miljø, som hunden vokser op i, rammen for hundens udvikling. Det er de arvelige egenskaber, der udstikker rammerne for hundens evner, mens miljøet, træning, mv. afgør, hvor langt udviklingen sker inden for disse rammer. Det er således op til opdrætteren og i særdeleshed hvalpekøberen at påvirke hvalpen i den rigtige retning, så hunden stimuleres og motiveres bedst muligt i denne udvikling.

Når man vælger en hvalp fra forældrehunde, som har bevist deres jagtlige kunnen, har man det bedste grundlag for at få en god jagthund. Men selv om man vælger en hvalp fra forældrehunde som er dygtige, får man ikke automatisk en god jagthund. De medfødte forudsætninger skal udnyttes rigtigt. Hvis det er muligt, bør du desuden se og opleve forældrehundene på jagt, i deres hjem, i bilen, sammen med børn, mv. samt observere om deres sundhed er i orden. Indsigt i forældrehundene er måske det allervigtigste parameter, når du skal vælge hvalp.

Han eller tæve?

Skal man vælge hanhund eller tæve? Valget af køn beror ofte mere på hundekøberens temperament end på faktuelle brugsmæssige forskelle. Derfor er det vanskeligt at komme med generelle råd, idet nogle hundeførere arbejder bedst med tæver, mens andre arbejder bedst med hanner. Skal man generalisere lidt, kan hanner ofte være mere ligetil og ukomplicerede - måske lidt flegmatiske. Undertiden kan de virke ubekymrede og med masser af gå på mod - lidt drengede. Tæver kan være lidt mere komplicerede, egenrådige, måske endda mere snedige, og derfor kan de være svære at tolke.

Valg af opdrætter

Vær omhyggelig med at udvælge opdrætter. Der findes både meget ansvarsfulde og seriøse opdrættere og desværre også plattenslagere. Derfor bør man altid bede opdrætteren om referencer fra tidligere hvalpekøbere. Besøg flere opdrættere, så du selv danner et indtryk af, hvilke kvaliteter du sætter pris på, når du skal vælge opdrætter. Troværdigheden og seriøsiteten hos opdrættere kan nemlig ofte vise sig at være den altafgørende faktor for, om hvalpen er i orden.

Der findes ingen facitliste for det rigtige hvalpekøb, men her nogle gode råd:

  • Sæt dig godt og grundigt ind i racernes forskellighed og forcer
  • Gode hvalpe er ofte dyre. Det er dog ikke nødvendigvis sammenhæng mellem at betale en høj pris for en hvalp og så at få en god hvalp
  • Hvalpene skal virke livlige og nysgerrige. Har de lige været aktive eller netop spist, vil de naturligvis være trætte, men ellers skal der helst være fuld damp på
  • Hvalpene skal være kontaktsøgende, og de må ikke virke nervøse over for mennesker. En sund skepsis er dog et udmærket tegn
  • Sørg for at se tæven sammen med hvalpene og deres daglige opholdssted
  • Hvalpe skal være velplejede
  • Køb aldrig hvalpe af medlidenhed
  • Slå aldrig handlen af på stedet, men aftal at ringe besked. Udarbejd en købsaftale med opdrætteren, så begge parter er sikre på, at man er enige.

Udvælgelse af hvalpen

Når du så endelig har bestemt dig for race, opdrætter mv., så kommer du til det kæmpe valg, det er at vælge den rigtige hvalp i kuldet. Der findes ingen endelig facitliste, men man kan sige, at for langt de fleste vil den hvalp, der er mest kontaktsøgende og samtidig har den største lyst til at bruge næsen, være et godt valg.

Generelt skal du dog bruge tid på at lytte til opdrætteren, som jo kender hvalpene, og som kan se forskellen. Råd fra opdrætteren bør altid være en del af beslutningsgrundlaget.


Hør afsnittet om anskaffelse af hvalp i vores podcastserie om jagthunden: