Offentliggjort den: 03. november 2023

Findus’ rundtur

Storken Findus’ flyverute er en ornitologisk sensation: En hvid stork fra Danmark fløj via Bosporus til sit afrikanske vinterkvarter – og vendte tilbage til Europa via Gibraltar.

Tekst: Wolfgang Hassenstein, Copyright Greenpeace Magazine
Foto: Alain Fossé

Findus er bare to år gammel, men har allerede skrevet storke-historie. Den 21. april 2023 fløj Findus sydfra over Gibraltarstrædet, og fuldendte dermed en rundtur, der ikke er dokumenteret før.

- Det er næsten som om den første stork er landet på månen, siger Lisa Mäkelburg fra foreningen Storkene.dk, som dagligt følger fuglens rute på sin computer.

Men en ting ad gangen. Historien er så smuk, at den bør fortælles kronologisk. Den starter den 19. juni 2021 i den lille danske by Broderup, ikke langt fra den dansk-tyske grænse. Findus og søsteren Simba bliver denne dag i deres rede udstyret med en sender. Michael Kaatz, som anses som absolut ekspert i at forsyne storke med sendere, er rejst fra Storchenhof Loburg i Sachsen-Anhalt i Tyskland hertil. Som ved hundredvis af storke før fastgør han GPS-modtagere med solceller ved hjælp af stropper på fuglenes rygge. Modtagerne gemmer fuglenes position for hvert 5. minut, og sender data afsted en gang om dagen. Disse data kortlægger trækruter - og kan indimellem være med til at finde storke, der er kommet til skade.

Som forventet begynder Findus og Simba kort efter deres rejse mod syd – som dog for Findus’ vedkommende næsten ender galt, før den er begyndt. I Slesvig-Holsten bliver han angrebet af en rovfugl - tilsyneladende en havørn. En forbipasserende finder den tilskadekomne fugl og bringer Findus til den nærliggende storkeplejestation i Erfde, hvor fuglens sår syes og den bliver plejet i en uges tid. Derefter bliver den sat fri igen og fortsætter rejsen - uden Simba, men antagelig sammen med andre artsfæller. Trækkende storke slutter sig typisk sammen i løse grupper.

I det første år flyver Findus som forventet mod sydvest, holder som mange andre storke en spisepause ved et affaldsdeponi nær Madrid, og trækker derefter videre mod Gibraltar. Gibraltarstrædet krydser Findus ikke denne gang, men tilbringer sin første vinter i det sydlige Spanien og i Portugal, inden den i forår 2022 vender tilbage mod nord.

- Dette er sådan set ikke noget usædvanligt, siger Lisa Mäkelburg.

Danske Lisa er sygeplejerske, men varetager som GPS-koordinator hos storkene.dk fjernmonitoring af fugle med sendere og rapporterer den aktuelle udvikling på Facebook. I juli 2022 trækker Findus på ny mod syd.

- Men nu, beretter Lisa Mäkelburg, - vender den lige før den hollandske grænse pludseligt om.

Hertil bør man vide følgende: Storke, som er udklækket i det centrale Europa, trækker dels via Spanien (vestlig rute) og dels via Tyrkiet (østlig rute) mod Afrika. De fleste fugle undgår længere passager over Middelhavet, da den energibesparende svæveflyvning kun virker ved hjælp af termikken over land. "Grænsen" mellem østlig og vestlig route forløber på tværs af Tyskland, og de fleste fugle fastholder den rute, som de engang har valgt. Men den vægelsindede Findus flyver nu, på andet år, antageligvis i en ny gruppe målrettet mod sydøst. Den passerer Bosporus i Istanbul, slår en bue uden om Libanon - som om den vidste, at de der skyder storke for sjov, fortæller Lisa Mäkelburg. Via Israel og Sinai-halvøen når Findus Afrika og tilbringer vinteren 2022/23 i Sudan.

Indtil nu har samtlige storke, der var udstyret med en sender, valgt samme rute til ud - og hjemrejsen. Men ikke Findus: Storken starter i begyndelsen af februar i retning mod Tchad, krydser i løbet af to uger Sahara-ørken - denne gang antageligvis ledsaget af franske storke som traditionelt benytter den vestlige route. I mellemtiden hepper internationale fans på nettet på storken fra Broderup: "Go Findus, go!".

- Findus trækker lange veksler på vores nerver, bemærker Lisa Mäkelburg. Og så: Da Findus når til Middelhavskysten, flyver den i første omgang mod Tunesien – vil den mon prøve den farlige passage via Sicilien? Men så skifter den kurs og flyver mod Marokko, hvor den i første omgang holder en pause i byen Kenitra. Her opdager den pensionerede dyrlæge Mustapha Abidi, en af de store fans, storken Findus, og poster optagelser af den elegant svævende fugl - med underlægningsmusik. Den 21. april kl. 10.45 sker det så: Findus krydser Gibraltarstrædet! Men en hastighed på 83 km/t når han i en højde på 609 meter - efter kun et kvarter - det europæiske fastland. Når man har installeret app’en "Animal Tracker" på telefonen og her søger efter ”Findus”, kan man følge med i den aktuelle position og flyvemønsteret – ligesom med flere tusinde andre dyr, der er udstyret med en sender.

Ved redaktionens slutning opholdt Findus sig i et vådområde i nærheden ad Bordeaux. Tilsyneladende har Findus, efter at have fløjet 18.967 km og passeret 23 lande, besluttet sig for en sommer i Frankrig. Michael Kaatz anser det for meget muligt, at Findus, som p.t. endnu er ungkarl, i løbet af de kommende år vil vende tilbage til Danmark eller det nordlige Tyskland for at yngle.

Findus ville i så fald kunne se frem til en glædelig modtagelse!