OBS: Denne artikel er over ét år gammel, og derfor er indholdet måske ikke længere korrekt. Har du spørgsmål til indholdet, eller mener du, at vi med fordel kan skrive om emnet i en ny historie, så kontakt os på webmaster@jaegerne.dk.
Offentliggjort den: 16. juni 2023

Et godt tilbud – bukkepyrsch med jagtforeningen

Vordingborg Jagt- & Flugtskydningsforening tilbyder i samarbejde med kommunen nyjægere guidet jagt på råbukke i smukke omgivelser – overraskende få rækker ud efter tilbuddet.

Tekst og Foto: Thomas Lindy Nissen

De 857 lokale jagtforeninger under Danmarks Jægerforbund tilbyder i kraft af en stor indsats fra i tusindvis af frivillige en bred vifte af aktiviteter til medlemmerne. Det være sig alt lige fra skydeaktiviteter og kursusforløb over udlån af jagtgrej og skydepramme til deltagelse i reguleringskorps og praktiske jagtoplevelser med meget mere.

Pyrschjagt med erfarne guider

I Vordingborg Jagt- & Flugtskydningsforening har man de sidste syv år tilbudt nyjægere muligheden for at komme med på bukkejagt med erfarne guider. Stort set alle de nyjægere, som gennem årene har taget imod tilbuddet, nedlagde over sæsonen buk. Kravet for at kunne sætte sig på en af pladserne er, at man er nyjæger (har bestået haglskyde-/riffelprøven inden for de sidste to år) samt, at man endnu ikke har nedlagt klovbærende vildt.

Se filmen herunder, hvor nyjægerguiderne Kent Olsen og Henning Idel og nyjægeren Anne Marie Jensen fortæller:

Klausul om jagtlige aktiviteter

Den 120 ha store, hvor jagten foregår, ejes af Det Petersgaardske Skovdistrikt. Skovdistriktet har lejet skoven ud til Vordingborg Kommune og den benyttes i høj grad til rekreative formål af byens borgere. Med udlejningen fulgte en klausul om, at der skal drives jagt i skoven, en opgave som kommunen har lagt ud til den lokale jagtforening.

Jagtforeningens bestyrelse oplyser inden sæsonen kommunen om, på hvilke dage der vil blive drevet bukkejagt i skoven. På de dage er det således muligt for riffelinstruktørerne Kent Olsen og Henning Idel at pyrsche med nyjægerne i hele skoven. Jagten foregår fra solopgang til klokken 08.00.

Stigende deltagerantal

Jagtforeningens Nyjægerudvalg har den grundliggende råderet over pladserne, men alligevel har det været svært at få nyjægere til at melde ind på muligheden for en stor og lærerig jagtoplevelse i det bakkede skovlandskab.

Selvom jagtforeningen afholder både jagttegn, riffelskydningsforløb op til riffelprøven og riffelprøver er der altså ikke rift om de fire pladser til rådighed pr. år. Gennem årene har 1-3 nyjægere takket ja til tilbuddet men med en stigende tendens i deltagerantallet fra de første år og til 2023, hvor alle fire pladser er optaget. Stort set alle nyjægere har lykkedes med at nedlægge buk, kun en enkelt havde ikke heldet med sig. Han havde dog mange oplevelser med bukke og var meget tæt på, men det flaskede sig bare aldrig helt. Der nedlægges årligt tre-fire bukke i skoven og oftest er der tale om bukke med god alder.