IT-nedbrud kan koste jagtrejsebranchen trecifret milliontab
Hvis ikke våbentilladelser og EU-våbenpas ekspederes i tide, kommer jagtrejsebranchen til at lide uoverskuelige tab. Derfor er det ekstremt vigtigt at PAC sikrer nødløsninger, som kan bruges. Og det skal være nu.
Hvert år rejser mange tusinde danske jægere til udlandet, både indenfor EU, til Storbritannien og længere væk. Alle lande, uanset hvor man rejser til fra Danmark med våben, kræver enten et gyldig og opdateret EU-våbenpas eller våbentilladelse. Hvis ikke de danske jægere, som har ansøgt Politiets Administrative Center (PAC) om ny våbentilladelse, et nyt eller et opdateret EU-våbenpas, når at få deres tilladelser i hus i tide, kommer de ikke afsted.
Lande som f.eks. Storbritannien, Spanien, Bulgarien og Rumænien kræver alle en kopi af EU-våbenpasset tilsendt minimum 6-8 uger inden ankomst, og selvom jægerne ansøgte PAC i god tid, venter rigtig mange stadig på svar. Siden den 18. januar er politiets nye våbenregister nærmest brudt totalt sammen, og der kommer forsvindende få godkendelser ud fra PAC. På nuværende tidspunkt afventer antageligvis ca. 17.500 fornyelser af tilladelser, og dertil kommer et ukendt antal nye ansøgninger til nye våben.
Derfor er desperationen i jagtrejsebranchen begyndt at brede sig i en tid, hvor uret tikker stadig hurtigere. Det er en branche, der står overfor at lide enorme tab, hvis ikke PAC hurtigst muligt kommer op med en brugbar nødløsning. På et møde mellem topfolk i politiet og de danske våbenorganisationer, som fandt sted i denne uge, var politiets forskellige repræsentanter enige om, at der bør være et operationelt system klar ved udgangen af juni 2022.
Men det er alt, alt for sent, vurderer Henrik Mortensen, indehaver af Gamekeeper & Buhls Jagtrejser A/S. Hele branchen står til at lide uoverskuelige tab, spår han.
Tab på adskillige hundrede millioner kroner
Henrik Mortensen tør næsten ikke tænke på hvor svimlende dyrt det risikerer at blive for hele jagtrejsebranchen i tabt omsætning.
- Men det bliver nok adskillige hundrede millioner, hvis ikke jægerne får deres EU-våbenpas og våbentilladelser i tide, så jagterne kan gennemføres. I så fald vil omsætningen og indeks være næsten kr. 0,- og derved vil også mange arbejdspladser være i fare.
Desuden spår Henrik Mortensen et retsligt efterspil om, hvem der skal dække de kæmpe tab der utvivlsomt vil komme:
- Der er jo allerede betalt for bookede fly, hyrede samarbejdspartnere i udlandet, hoteller og indkvartering, mv. Jeg tvivler på at de uden videre vil acceptere at refundere alle de penge eller kompensere, hvis argumentet er at PAC ikke kan gennemføre deres arbejde på grund af et nedbrudt IT-system, lyder det fra Henrik Mortensen.
Overlevede corona - men hvad med politiets IT-system?
Lige nu holder aktørerne i jagtrejsebranchen vejret og håber på det bedste.
Efter at mange i branchen har klaret sig igennem og akkurat overlevet på et eksistensminimum efter to års corona nedlukning er det næsten ikke til at bære at skulle igennem endnu en usikker fremtid, på grund af et nedbrudt IT-system ved politiet.
Henrik Mortensen ved godt at det er vanskeligt, og at PAC står overfor en vanskelig opgave, som de ikke selv er skyld i. Alligevel håber han at PAC vil arbejde på en alternativ løsning, som kan imødekomme den hårdt trængte branche.
- Vi håber på at PAC vil se på en løsning a la den, som de lavede sidste år, da man var løbet tør for fysiske EU-våbenpas. Dengang udstedte man dokumenter, som tilkendegav at ansøger havde søgt på opgivne våben og var clearet af PAC som OK.
Et sådant dokument ville være fyldestgørende at vise ved f.eks. landegrænser, og det kunne sendes til de forskellige landes politimyndigheder som erstatning for EU-våbenpasset, foreslår Henrik Mortensen.