OBS: Denne artikel er over ét år gammel, og derfor er indholdet måske ikke længere korrekt. Har du spørgsmål til indholdet, eller mener du, at vi med fordel kan skrive om emnet i en ny historie, så kontakt os på webmaster@jaegerne.dk.
Offentliggjort den: 25. maj 2022

Genklang

For første gang i tre år afviklede jægerforbundet sit mesterskab i jagthorn. Corona spændte ben de forrige to år, og derfor var smilene nok lige en anelse bredere, da blæserne fandt sammen ved Søgaardlejren i Aabenraa.

Tekst: Max Steinar
Foto: Peter Kofoed og privatfoto

- Vi har set frem til denne dag, selv om der har været begrænset deltagelse til årets duelighedsprøve, men vi har dog holdt fast i, at når der blev lukket op igen, så skulle mesterskabet gennemføres uanset deltagerantal, sagde formanden for jagthornsudvalget, Bjarne Rasmussen, bl.a. i sin velkomsttale.

Og Covid-19 virussen har da også ”bidt” i stævnets størrelse, idet der manglede mellem 70 og 100 deltagere i forhold til før pandemien indledte sin hærgen. Ikke fordi disse er faldet bort, nej nej, men fordi interessen åbenbart også har lidt under den lange pause.

Flot lokalitet

Det har altid været et mål i sig selv at finde en passende flot og stemningsfuld lokalitet til afholdelse af FM. Ikke alene skal de akustiske forhold på og omkring scenen naturligvis være i orden, men der skal også være det rette ”svung” over de fysiske rammer. Mange slotte og herregårde har lagt jord til stævnet, og i år var valget faldet på herregården Søgård, som blev grundlagt helt tilbage i 1300-tallet af slesvigske hertuger, og cirka 600 år senere – i 1934 – kom den på private danske hænder, inden det daværende Krigsministerie overtog herlighederne.

Det nok mest mindeværdige øjeblik i Søgaards historie kom den 9. april 1940, hvor herregården var udgangspunktet for hovedparten af de danske soldater, der ydede tyskerne modstand.

Siden 1997 har Hjemmeværnet disponeret over stedet, som stillede det beredvilligt til rådighed for jagthornsblæsernes arrangement.

Nye toner

Måske var det også pausen der havde bevirket, at der i flere klasser var nye folk og nye grupper med. I alt var der otte grupper med i Gruppe B-klassen og Gruppe A-klassen (fire i hver), og her var kun én genganger fra 2019, nemlig Plesshorngruppen Roskilde, der vandt A-klassen og dermed sprang to pladser frem fra 2019.

I Gruppe Mesterklassen var der nye grupper på de tre første pladser, idet de 13 blæsere fra Sydøstfynsblæserne kunne vende hjem med guld, med Kirke Stillinge Jagthorn Blæsere og Aabyblæserne på 2. og 3. pladsen.

En, der ikke kunne finde på at blive væk eller var ”rustet”, var Peter Kofoed fra Holstebro. Han havde vundet Solo B-klassen Parforce i 2019, og i år gjorde han så det samme i A-klassen – og såmænd også i Solo Mesterklassen Fürst Pless, hvor han henviste sin navnebror, Peter Lund Koefoed, til andenpladsen. De to ”kofødder brødre”, som blæserne benævnes kærligt som blandt de andre deltagere, har i årevis konkurreret i toppen hos soloblæserne.

Som den opmærksomme læser nok har regnet ud med de efternavne, så har de begge deres rødder solidt plantet i den bornholmske granit. Læs mere herom senere.

God stemning

Trods overskyet vejr hele dagen og lidt støvregn, så var der dagen igennem en god stemning, beretter Bjarne Rasmussen: -Ja, vejret var ikke ”træls” på den dårlige måde. Jeg synes det var tydeligt, at folk havde glædet sig til at mødes igen og konkurrere i vores store, fælles interesse. Også selv om vi manglende en del i forhold til tidligere år, så lykkedes det for de i alt 178 betalende deltagere plus publikum at skabe en god stemning.

I år var der udskiftning i dommerteltet, idet Peter Deichgräber og Pål Soknes ikke kunne deltage i år, og som ny dommer kunne Bjarne Rasmussen byde velkommen til Per Morten Bye. Herudover var Pernille Brown, Lars Hastrup og Sune Wedam med i dommerteltet.

Bornholm Allstars

Hvis der er noget, der kan binde hornblæsere sammen, så er det jagt, hornblæsning og god mad – i vilkårlig rækkefølge. Peter Koefoed og Peter Lund Kofoed er to af de seks medlemmer af ”Bornholm Allstars”, der deltog for første gang, og vandt sølv i Gruppe B-klassen.

Ideen blev faktisk skabt helt tilbage i 2017, fortæller Peter Lund Kofoed:

- Det var Peter, Boris (Munch Larsen, red.) og jeg, der syntes at nu skulle øen stille med sit eget hold. Der gik så lige fem år – men vi havde forud for FM hele fire træningssamlinger, hvor det også handlede om jagt, vinterbadning, jagtmesse og god mad. Det gælder om at hygge sig på alle fronter – det gør Bornholm Allstars levedygtig i mange år, tænker jeg. Og nu er vi jo så i A-klassen til næste år i Skive.

De fire dommere sluttede stævnet med at blæse ”I skovens dybe, stille ro” på tuba, baryton, kornet og trækbasun, inden alle deltagere afrundede med at synge den traditionelle ”Der er et yndigt land”.

På koordinatormødet i september vil der blive undersøgt om der allerede er kommet anmodninger om at få lov til at afholde mesterskabet i 2024, som bliver lagt på Sjælland. 1. november er sidste frist for anmodning om afholdelse dette stævne, hvorefter placering vil blive besluttet.

Placeringer:

Solo A-klasse Fürst Pless
1. Boris Munch Larsen
2. Tue Kristiansen
3. Jan Mikkelsen

Solo A-klasse Parforce
1. Peter Kofoed
2. Jørgen B. Hansen
3. Gregers B.D. Rasmussen

Solo B-klasse Fürst Pless
1. Søren Vilsbøl
2. Mette Vilsbøl
3. Jesper Sommer Jacobsen

Solo B-klasse Parforce
1. Kaj Troels Petersen
2. Heine Larsen
3. Lars Mogensen

Solo Mesterklasse Fürst Pless
1. Peter Kofoed
2. Peter Lund Koefoed
3. Mads Petersen

Solo Mesterklasse Parforce
1. Boris Munch Larsen
2. Birgitte Sandelin
3. Lars Hindkjær

Gruppe A-klasse
1. Plesshorngruppen Roskilde
2. Aros Jagthornsskole
3. Himmerlandsblæserne

Gruppe B-klasse
1. Sankt Hubertus Blæserne
2. Bornholm Allstars
3. Vestjydsk Jagthornblæserlaug

Gruppe ES
1. Naturhornblæserne
2. Aalborg Jægerklubs Eshorngruppe

Gruppe Mesterklassen
1. Sydøstfynsblæserne
2. Kirke Stillinge Jagthornsblæsere
3. Aabyblæserne