OBS: Denne artikel er over ét år gammel, og derfor er indholdet måske ikke længere korrekt. Har du spørgsmål til indholdet, eller mener du, at vi med fordel kan skrive om emnet i en ny historie, så kontakt os på webmaster@jaegerne.dk.
Offentliggjort den: 03. juni 2020

Jagt og natur i småbørnshøjde

Forleden var Bliv NaturligVis-naturformidler Rikke Laustsen forbi en østjysk vuggestue. Det udviklede sig til en spændende dag med masser af indtryk og kreative naturoplevelser for de allermindste.

Tekst: Jacob Munkholm Jensen
Foto: Rikke Laustsen

Man kan ikke være for lille til gode oplevelser. Heller ikke til gode oplevelser med indhold i form af naturformidling - men drejer det sig om de helt små poder i alderen 0-3 år, kræver det alligevel at man ved, hvad man har med at gøre. Og det gør Rikke Laustsen, naturvejleder i projekt Bliv NaturligVis.

Forleden gæstede hun vuggestuen i Kalø Skovbørnehus. Lokationen var en shelterplads, og med sig havde hun et væld af spændende remedier, som - i samspil med den omgivende forårsskov - kunne udgøre elementerne i et vellykket formidlingsarrangement.

Fokus på krop og sanser

- Når man skal lave naturformidling til de alleryngste børn, handler det om at komme helt ned i småbørnshøjde og fokusere på at aktivere børnenes krop og sanser. Der skal gives god tid til at det enkelte barn kan se, røre og opleve. Og så er det vigtigt at de 0-3-årige børn præsenteres for indtryk, der kan være med til at skabe nye gode førstehåndsoplevelser, f.eks. at mærke den kolde, lidt slimede ørred, eller at se, mærke og bruge de smukke, bløde fasanfjer, forklarer Rikke Laustsen.

Bevæbnet med jagthorn, jagthunden Sofus, et par fasaner og en ørred (for blot at nævne nogle af remedierne), mødte Rikke ungerne der, hvor de var. Hun arrangerede f.eks. jagtsti for dem, hvor børnene fulgte de røde bånd. Undervejs på ruten fandt de forskellige effekter bl.a. en rævebælg, en fasanvinge, en kastestang osv. Ruten endte ved et sted hvor der stod en kurv fuld af skind, kranier m.m. som vi kunne se, røre og undersøge nærmere.

Jagthunden Sofus gav eksempler på sine færdigheder - også i at "synge," da Rikke spillede et stykke på jagthornet - og ungerne fik mulighed for at røre og undersøge fuglene og fisken nærmere.

Smagsprøver fra mad over bål

Efter at have spist madpakker skulle de små sove til middag, og derfor nåede Rikke Laustsen ikke at tilberede fasanerne og ørreden sammen med dem. Den ære tilfaldt så en flok lidt ældre børn, nemlig en børnehavegruppe, der gav den som kokke med tilberedning af fugle og fisk over bål. Og da de mindste kom tilbage fra middagsluren, var der spændende smagsprøver til alle.

- Så mantraet når man formidler til småbørn er, at skrue ned for voksentalen og skrue op for oplevelserne og børnenes tid til at sanse, prøve og ikke mindst smage, lyder konklusionen fra en tilfreds naturformidler.

Bliv NaturligVis er støttet af Nordea-fonden.