OBS: Denne artikel er over ét år gammel, og derfor er indholdet måske ikke længere korrekt. Har du spørgsmål til indholdet, eller mener du, at vi med fordel kan skrive om emnet i en ny historie, så kontakt os på webmaster@jaegerne.dk.
Offentliggjort den: 15. november 2019

Trækjagt
på skoleskemaet

Emballagevirksomheden Schur ejer Borre Knob.
En gang om året får en lokal efterskoles jagthold helt gratis
mulighed for at prøve trækjagtens glæder og udfordringer
på den lille odde i Horsens Fjord.

Tekst: Troels Romby Larsen
Foto: Troels Romby Larsen

JAGT: Eleverne småsnakker i mørket. De er på vej ud på Borre Knob. Omtrent en kilometer må de tilbagelægge gående med tændte pandelamper, inden jagten kan starte. Sammen med deres jagtlærer Jørn Nielsen fra Bråskovgård Efterskole er de på praktisk jagt. De 11 elever er iført alt deres varmeste tøj, desuden slæber de på siddeunderlag, sløringsnet – og for de jagtberettigede – haglbøsser og patroner. Kun fire af eleverne har jagttegn, mens de andre er godt på vej.

Enkelte mangler bare haglskydeprøven. Alligevel deltager hele holdet i jagten, da man også kan lære af at kigge på.

Forstanderen er apportør

Ude på Horsens Fjord sejler efterskolens forstander, Preben Brunsgaard, i sin kajak. Han er med i dag som ekstra apportør. Skyder eleverne en dykand, der lander lidt langt til havs, er det hans opgave at samle den op. Der bliver behov for ham et par gange, da morgenen gryr, og edderfuglene trækker hen over Borre Knob, som ikke ligger langt fra Snaptun. Edderfugl-ene, som natten igennem har ligget længere inde i fjorden, trækker normalt ud til muslingebankerne længere ude, så snart det bliver lyst. Her overflyver de ofte den blot 10-15 meter brede Borre Knobs yderste spids.

Sikker kønsbestemmelse

Allerede inden den lille håndfuld elev-er har fået placeret sig i god afstand mellem hinanden omgivet af sand, strandsten og opskyllet tang, trækker fuglene. De første kommer lavt og i gråt morgenlys lige imod eleverne. Det er svært at se, om det er hunner eller unge kokke. Af samme grund skyder eleverne ikke. Snart er eleverne dog parate. De få overflyvende dykænder har allerede givet dem lidt erfaringer i at skelne mellem fuglene.

Da en flok på seks edderfugle kommer susende, ser 16-årige Nicolaj Simonsen hurtigt, at der er en tydeligt udfarvet kok imellem dem. Hurtigt spænder han mavemusklerne, sætter sig op fra sin liggende stilling, fanger fuglen i en drejende bevægelse og trykker af. Fuglen pakker i luften og falder dødsskudt på vandet foran ham.

På jagt uden gevær

Længere inde på odden ligger de ubevæbnede elever imellem hybenbuskene. De oplever gang på gang, at edderfuglene også trækker lige hen over deres hoveder. Med hænderne og fingrene følger de fuglene, mens de udstøder et stille – bang. Næste år bliver det måske deres tur til at være dem, der skyder rigtigt til fuglene.

Jørn Nielsen sidder samme sted med sin labrador, Tikki. Ikke en eneste gang må den i aktion. De fugle, eleverne skyder ude på odden, falder enten i det lave vand eller på selve odden. Eller opsamles af Preben, der selv får en enkelt edderfugl på fordækket.

Debut med lånt våben

Op ad formiddagen stilner trækket af. Et par sent startende fugle drejer af, inden de når odden. I en blød bue svinger de rundt om oddens spids. Her ligger Magnus Andersen imidlertid. En kok falder med et stort plask imellem sejlrendens røde bøje og højvandslinjen. Han må give den et fangstskud, inden Preben hurtigt ror frem til den.

Magnus er vist den, der i løbet af dagen får de fleste chancer – og bruger de fleste patroner. Med et lånt gevær snupper han lige sit jægerlivs første fire stykker vildt. Ikke ringe af den unge gut, der dagen igennem må skyde links med et lånt gevær, som egentlig slet ikke passer ham.

lokmidt@jaegerne.dk