Det er atter tid til at sende tænder ind
Inden længe lister de første jægere sig ud på årets kronvildtjagter. Det betyder, at der igen er mulighed for at sende tænder ind til aldersbestemmelse af kronhjorte.
Da daværende miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen i efteråret 2017 indførte en ny forvaltningsramme for Danmarks kronvildt, besluttede han også, at effekten af tiltagene skulle overvåges via en frivillig indsamling af materialer fra nedlagte kronhjorte. Herunder fortænder, som kan aldersbestemmes via tandsnitmetoden.
Du kan se mere om, hvorfor vi samler tænder ind, her.
Når tænderne er samlet ind, sendes de til analyse i Norge, hvor teknikere og forskere har arbejdet med tandsnitmetoden til aldersbestemmelse siden 60’erne. Her bliver tænderne snittet i tynde skiver, og årringene i tandcementen tælles.
Alle jægere, der indsender tænder til aldersbestemmelse, får svaret på, hvor gammel deres nedlagte hjort var.
I Danmark har debatten om tandsnitmetoden fyldt en hel del på godt og ondt. På denne side kan du i bunden finde svar på flere af spørgsmålene, der er rejst om metoden.
På ovenstående link finder du også fagrapporten, der er udarbejdet på baggrund af indsamlingen fra 2016/17. Inden længe vil fagrapporten fra 2017/18 også være klar.
Tandindsamlingen fortsætter altså ufortrødent i sæsonen 2018/19 med opbakning fra Jægerforbundet, forskere og politikere. Så når du nedlægger en kronhjort ældre end spidshjort, kan du få den aldersbestemt og samtidigt bidrage til vidensindsamlingen om kronvildt i Danmark.
- Vi samler faktisk viden for vores egen skyld. Tandsnitsundersøgelse, vildtudbyttestatistik og lokale bestandstællinger er blot nogle af de redskaber, vi har, når jægerne vil have mest muligt hjortevildt sammen med landbruget, skovbruget og andre. Fælles lokal viden om hjortevildtbestande betyder alt for de valg, man selv og nabojægerne træffer lokalt. Hjortevildtsudvalget under DJ går ind i en tid, hvor den fælles lokale bevidsthed for vildtet skal på dagsorden ude i jagtforeningerne, jægerrådene og i de regionale hjortegrupper. Tør vi vise og tage ansvar for det, vi gør, når vi jager, giver det de bedste betingelser for vores fælles forvaltningsmuligheder. Jeg ønsker jer alle knæk og bræk med de kommende jagter, siger formanden for Jægerforbundets hjortevildtudvalg, Torben Schulz Jensen.
Du skal indsende hjortens to store fortænder, og du kan se hvordan i filmen herunder, hvor du også kan se, hvordan du udfylder en kuvert med den viden om dyret, som vi gerne vil have. Og indsamlingen gælder altså udelukkende kronhjorte ældre end spidshjorte.
Du kan rekvirere gratis konvolutter på post@jaegerne.dk.