Nyjægerens udstyr: Du vælger selv ambitionsniveauet
Det er en sand jungle at begive sig ud på markedet for jagtudstyr. Her følger en guide til, hvad du får brug for, når du igangsætter din karriere som Jæger. Rent økonomisk behøver du ikke at ruinere dig selv – medmindre du fra starten vil have det bedste af det bedste.
Når våbnet er i hus, gælder det om at sikre sig et funktionelt udstyr. I jagtbutikkerne bugner det med gode tilbud på alt fra klikpatroner til skræddersyede tweedsæt. Man kan få, alt hvad hjertet måtte begære - både af nødvendigt og mindre nødvendigt udstyr. Forskellige jagtformer kræver forskelligt udstyr.
Fælles for alle jagtformer gælder det dog, at man skal sørge for at have udstyret til pleje af våbnet på plads. Som minimum bør man have et rensesæt med forskellige typer børster, syrefri olie til smøring af våbnets bevægelige dele samt til rustbeskyttelse af metallet – her kan man både bruge den billige symaskineolie eller mærkevarer fra de respektive våbenproducenter. Nitro solvent er et godt produkt, som man kan få nytte af til at opløse genstridigt snavs (krudtrester, blyrester og rust) indvendigt i bøsseløbet eller riffelpiben. Til pleje af træskæfter bør man anvende enten færdiglavet skæfteolie eller selv fabrikere en god skæfteolie bestående af koldpresset linolie med tilsat alcanarod (begge dele kan købes hos Matas).
Fra starten bør man også investere i et foderal eller kuffert, der giver en sikker transport af våbnet.
Haglbøssejagt på land
I forhold til al jagtbeklædning gælder det, at tøjet skal give en rimelig bevægelsesfrihed – samtidig med, at det yder beskyttelse mod vind og vejr. Det gør en stor forskel, om man er fysisk aktiv på jagten – eksempelvis på haretramp - eller om man kun står på post.
Uanset om det er koldt eller varmt i vejret, kan man have glæde af at have svedtransporterende tøj inderst og herefter tage flere tynde lag på – alt efter hvordan vejret og aktivitetsniveauet forventes at være.
Yderst er det en fordel at have et vindtæt materiale og også gerne vandtæt. Membrantøj er glimrende – især hvis man ikke skal igennem brombærkrat, som hurtigt ødelægger membranen. Oilskin eller andre imprægnerede jakker og bukser er også anvendelige. Uanset hvilket overtøj, man vælger, bør der være godt med lommer – dog helst ikke brystlommer i den side, hvor bøssen skal skuldres. Som fodtøj er det en smagssag, om man vil gå i gummistøvler eller vandtætte vandrestøvler.
Sikkerhedsudstyret er meget vigtigt. På enhver fællesjagt bør du bære enten et rødt sikkerhedsbånd eller en rød kasket (som eksempelvis kan erhverves gratis hos Dansk Jagtforsikring). Du bør desuden anvende sikkerhedsbriller og høreværn. Her vil et elektronisk høreværn være en god investering. Hvis du har hund med på jagt, bør den også bære et rødt bånd og en klokke.
Det kan være en god ide at investere i en fuglegalge, hvormed de nedlagte fugle kan transporteres, især hvis man skal gå over længere afstande.
Nogle jægere sværger til at bære et patronbælte, mens andre bedst kan lide at have patronerne i en taske eller i lommerne.
Hvis du skal drive trækjagt på eksempelvis duer eller krager, vil det være hensigtsmæssigt at indkøbe et antal lokkefugle. Medmindre man kan opnå en god naturlig dækning, vil det også være nødvendigt med et camouflagenet.
En rygsækstol eller en et- eller trebenet jagtstol er også god at have med.
Hvis du går på jagt, hvor der nedlægges råvildt, bør du altid bære en jagtkniv. Det kan både være en dolk, der kan sidde i bæltet eller en lommekniv med aflåseligt blad.
Pramjagt
Mange tror, at det er en uoverkommelig opgave at komme i gang med den frie jagt på fiskeriterritoriet, men det er faktisk ikke så slemt. En brugt pram kan erhverves for et par tusinde kroner blandt andet på Den Blå Avis eller på siderne med køb og salg af jagtpramme på Facebook. Det er naturligvis også muligt at købe en ny pram hos de forskellige producenter.
Man vælger sin pram afhængig af, om man vil udøve kravlejagt eller trækjagt. Trækjagten er lettest at komme i gang med. Her er der også forskellige typer, afhængig af om man skal bruge prammen på helt lavt vand eller længere ude på havet. Inden du beslutter dig for, hvilken pram du skal have, er det en god ide først at få en sludder med de lokale jægere – eller kigge efter hvilken type pram, der anvendes i dit lokalområde.
Når prammen er i hus, skal der indkøbes lokkeænder (inklusiv snor og synk), der skal passe til de ande- og gåsearter, der er almindelige, hvor jagten udøves. Herudover får du brug for tovværk, ankre, en vandtæt spand eller beholder til patroner og mobiltelefon. Du skal også have en redningsvest, lommelygte og kompas. Desuden skal du naturligvis sætte dig ind i de sikkerhedsmæssige foranstaltninger, der er vigtige ved enhver aktivitet på havet eller fjorden.
Vi har lavet nogle film om at komme igang med strand- og havjagt, og de sikkerhedsmæssige foranstaltninger du skal være opmærksom på. Du kan finde filmene her.
Riffeljagt
Især hvis du har planer om at gå på pürchjagt er det meget vigtigt med lydløst tøj, som er nemt at bevæge sig i. Også fodtøjet bør være lydløst. Mange vælger snørestøvler, men man kan sagtens anvende et par velsiddende gummistøvler.
Sløring af ansigtet og hænderne kan være en god ide, når man sniger sig ind på de vagtsomme dyr.
En håndkikkert er god at have med. En kikkert med mindst syv ganges forstørrelse er at foretrække. Det er også en god ide at medbringe en skydestok, der fås både i en-, to- og trebenet udførsel. Det er også nemt at lave sin egen skydestok. Her kan du nøjes med et par hasselkæppe og en snor til at binde kæppene sammen med.
Som kniv skal man have en velegnet dolk eller foldekniv med lås (og gerne opbrækkerblad). I lommen er det en god ide at have en klud (blandt andet hvis kikkerten dugger), myggebalsam, en lille lommelygte, en par plastik- eller latexhandsker til opbrækningen, en plasticpose til opbevaring af indmad, en solkalender og naturligvis din mobiltelefon og telefonnumrene på områdets schweisshundeførere.
Stort set al jagtudstyr og beklædning fås i mange forskellige udførsler og prisklasser, men mærk selv efter (også i pengepungen), hvad der er det bedste for dig.