Kredsmøde: Friluftsliv gør drenge og piger modne til jagt
Naturvejleder fortalte om gode nordjyske erfaringer med et korps af junior rangers for drenge og piger i 11-13 års alderen. Livet under åben himmel har været med til at åbne de unges øjne for jagtens glæder.
Efter amerikansk forbillede og med afsæt i jagt på skoleskemaet har Frederikshavn Kommunes naturvejleder Bo Storm etableret hold af såkaldte junior rangers, som bliver undervist i natur og jagt på børnenes præmisser.
Det fortalte han om på årsmødet i kreds 1.
- Med en kontakt til jægerrådet i Frederikshavn Jagtforening fik vi sidste år etableret første hold af junior rangers i kommunen. De unge naturinteresserede i alderen 11-13 år modtog teoretisk undervisning, inden de fik mulighed for at overnatte i det fri og lave bål. Derude under åben himmel lærte de om naturen fra flagermus over ugler til hjortevildt. De overværede også en regulering af dådyr og krondyr i Bangsbo Dyrehave, hvor de var med til at brække dyrene, fortalte Bo Storm.
- Naturoplevelserne skabte en begejstring og interesse, som jeg er sikker på, vil gøre flere af deltagerne til jægere, når de bliver 16 år. I en tid, da færre unge kommer ud i det fri og får en forståelse for natur og jagt, kan en tid som junior ranger være med til at bane vejen for fremtidens jægere, sagde Bo Storm.
Andet hold af junior rangers i Frederikshavn er klar til afsluttende eksamen 17. marts, hvor borgmesteren vil overrække beviserne på de unges færdigheder i det fri.
Der kom 35 ansøgere til de 20 pladser på holdet af junior rangers, hvor antallet af drenge og piger er ligeligt fordelt, så ventelisten bugner i øjeblikket.
- Mange af de unge kan blive kanongode ambassadører for jagtsagen. Derfor er der god grund til at opfordre naturvejledere over hele landet til at lave skolejagter og inddrage de lokale jægerråd i processen, lød det fra naturvejlederen i Frederikshavn, der oplyste, at Friluftsrådet er blevet sekretariat for junior rangers-projektet.
Begrebet junior rangers så dagens lys i USA i 1970’erne, da nationalparkerne begyndte at uddanne unge i naturforståelse og jagt. Skotland var det første land i Europa til at tage initiativet til sig, og i 1998 fik Tyskland sine første junior rangers.
Frederikshavn kom med i 2017, og i år har Hjørring Kommune meldt sig på banen, mens Aalborg har vist interesse.