Det er ikke forbi - om kragejagt

- Den kommer rigtigt godt den der, hviskede Hans Jørgen Kirstein, mens han krøb sammen bag grangrenene, der var lagt op som skjul. Lidt efter gled kragen over kanten på skjulets dække, Kirstein skuldrede, mens han afsikrede. Han fandt fuglen i luften, trak op på den, igennem dens bane, lidt frem – og bang. Dagens første krage var leveret.

Den 18. februar 2014 befandt den ivrige kragejæger sig som så mange gange før i et krageskjul på en af de mange nordsjællandske ejendomme, hvor han har lov at jage og regulere krager.

- Med kragerne fortsætter sæsonen, selvom det meste andet er fredet, sagde han og understregede, at der ikke er det store arbejde i at søge og få tilladelse til at regulere krager i perioden fra 1. februar til 15. april.

Kirstein er inkarneret kragejæger og har i særdeleshed været fascineret af den udfordrende jagtform de sidste 10 år. Han nedlægger årligt mellem 150 og 400 af de opmærksomme fugle, som han bl.a. lokker ind med udstoppede lokkekrager. Lokkekrager han selv fremstiller til jagt- og reguleringsbrug.

- Jagtformen er spændende, udfordrende og kan udøves over hele landet, konstaterede han i en af dagens pauser og fortsatte:

Kragejagt og -regulering har en gavnlig effekt på den øvrige fauna, den kan stor set – om end med varierende succes – drives på alle revirer, og så tester jagtformen i særdeleshed jægerens jagtlige evner, samtidig er det en af de billigste jagtforme, der kan udøves.

- Ser jeg et revir, hvor der trækker mange krager, så kører jeg gerne ind og spørger ejeren, om jeg må jage eller regulere dem på ejendommen. Jeg hjælper ham også med at indsende reguleringsansøgning m.m., så det er så ligetil som muligt for ejeren. Den metode har virkelig åbnet mange døre og bevirket, at mit jagtlige netværk konstant bliver større. Jeg synes bestemt også andre burde benytte den oplagte mulighed, siger han som en opfordring til andre, der kunne tænke sig gode jagtmuligheder for få penge.

Den første time bød på en hel del chancer, og springeren Tug havde sit at se til. Men efterhånden som morgenen skred frem, fandt kragerne andre og mere pålidelige artsfæller at dele dagen med end lokkerne på stubjorden og i træerne omkring krageentusiastens skjul.

Som altid på kragejagt så er intet givet på forhånd, få dage er ens. Denne morgen sluttede trækket tidligt, men enkelte blev dog nedlagt hen over formiddagen, mens lærken i øvrigt lagde soundtrack til oplevelserne, der emmede af forår.

- Nogle dage er der gang i den konstant, og på de dage kan man virkelig lære meget om krager og kragejagt, understregede han og fortsatte med en udtalelse inden for krage-uddannelses-terminologien:

- Jeg tager meget gerne nye jægere med ud, som har lyst til at lære lidt om at lokke og skyde krager, eller som måske blot vil have en god dag, hvor de prøver at snuse til jagtformen. De skal være velkomne til at kontakte mig, opfordrede han efterfølgende.

Kirstein er manden bag hjemmesiden: kragejagt.dk, hvor han giver gode råd, guidelines og deler ud af sine erfaringer. På siden gives bl.a. en udførlig beskrivelse af, hvordan du kan lave dine egne udstoppede lokkekrager, hvordan du fremstiller dit eget kragekald, og hvilke jagtmetoder der kan anvendes. Ud over det tilbyder han også på hjemmesiden jordejere og jagtlejere, som har problemer med krager, hjælp til at løse disse.

- Det er ikke en side, som fortæller, hvordan man SKAL gøre, men blot hvordan man KAN gøre, understregede han afslutningsvis, inden de nedlagte krager blev samlet sammen, hunden koblet og dagens minder lagt ind på den ”biologiske harddisk” under den fordelagtige 3D camouflagemaske.