Riffelprøve
Information om hagl- & riffelskydeprøver:
Lancering af nyt IT-system til jagttegn udskydes til maj
Den udskudte lancering betyder, at Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø viderefører det nuværende system.
DJ har offentliggjort de resterende skydeprøver for 2024. Find oversigten HER.
Tilmelding sker på MST hjemmeside.
Læs også:
Skydeprøver: IT-rod påvirker tilmelding og planlægning
Senest opdateret 12.11.24
Inden du som jæger kan opnå tilladelse til at gå på riffeljagt, skal du bestå en riffelprøve. Der er to formål med riffelprøven. Den skal sikre træfsikkerhed samt forsvarlig våbenbetjening. Du har fem minutter til at afgive seks skud, hvoraf de fem skal ramme inden for træfområdet på en bukkeskive 100 meter borte.
Obligatorisk riffelskydeforløb
Inden riffelprøven skal du gennemføre et obligatorisk riffelskydeforløb, som du kan læse mere om her.
Selve riffelprøven
Det våben, du anvender til prøven, skal være indskudt og i forsvarlig stand. Det er naturligvis vigtigt, at du har trænet med våbenet. Husk også at bruge samme ammunition, som du har trænet og indskudt med, da træfpunktet kan ændre sig meget ved ammunitionsskift.
Du kan læse mere om kravene til at bestå riffelprøven i "Instruks for riffelprøven".
Man kan ikke aflægge riffelprøve med et lånt våben, som man ikke har en personlig tilladelse til.
Der er ikke krav om, at man skal bestå riffelprøven inden for et bestemt antal år efter man har bestået jagtprøven. Ligesom der ikke er loft over, hvor mange forsøg man skal bruge for at bestå riffelprøven.
-
Datoer for riffelprøver
Riffelprøverne for 2024 offentliggøres d. 20. februar.
Når prøvedatoerne bliver offentliggjort, vil de fremgå af Miljøstyrelsens og Danmarks Jægerforbunds hjemmesider samt på Mit jagttegn under fanen ”Prøver”.
Se tid og sted for haglskydeprøven, riffelprøven og buejagtprøven
Du tilmelder dig til prøverne på Mit jagttegn.
Her vises riffelprøverne i 2024 (med forbehold for ændringer).
Lige nu er det muligt at tilmelde sig prøver til og med september.
Regler og vejledninger for riffelprøven
-
Om riffelprøven
Før prøven skal du (hente evt.hele huskelisten her):
- Have gennemført det obligatoriske riffelskydeforløb, såfremt det er første gang, du aflægger riffelprøve. Find "Blanket til obligatorisk riffelskydeforløb" på www.jagttegn.dk, under ”Riffelprøve”.
- Sikre, at dit jagttegn er betalt og modtaget, eller at du har printet et midlertidigt jagttegn, der er gyldigt på prøvedagen. For Digitalt Jagttegn skal du sikre, at dette er opdateret i appen.
- Betale prøvegebyret på 135 kr.
- Tilmelde dig riffelprøven på ”Mit jagttegn”
- Sikre, at din våbentilladelse er i orden. Nummer på våben og våbentilladelse skal stemme overens, ellers kan prøven ikke aflægges. Våbentilladelsen skal være udstedt til dig, der skal aflægge prøven.
Bemærk, at der ikke kan tilmeldes eller betales på prøvestedet. Betaling og tilmelding kan kun ske på ”Mit jagttegn” og kan senest ske kl. 12.00, 3 dage før prøven.
På prøvedagen skal du:
- Ankomme i god tid inden din prøve.
- Forevise gyldigt jagttegn (fysisk eller digitalt) og fotolegitimation med personnummer (f.eks. pas eller kørekort, herunder også knallertkørekort). Digitalt kørekort accepteres. Hvis du ikke har pas eller kørekort, kan du på borgerservice i din hjemkommune ansøge om et legitimationskort.
- Medbringe våbentilladelse, herunder accepteres digital våbentilladelse.
- Medbringe det våben, som prøven ønskes aflagt med, tillige med den fornødne ammunition samt eventuelle hjælpemidler.
- Medbringe høreværn/ørepropper, da de bør bruges, og evt. medbringe skydebriller (visse skydebaner kræver brug af høreværn/skydebriller. Du skal selv undersøge, om det gælder for den skydebane, du skal aflægge prøve på).
- Medbringe dokumentation for gennemført obligatorisk riffelskydeforløb, hvis det er første gang, du aflægger riffelprøve. "Blanket til obligatorisk riffelskydeforløb" findes på www.jagttegn.dk under ”Riffelprøve”. Blanketten skal medbringes i udfyldt stand til prøven.
Det medbragte våben og den medbragte ammunition skal opfylde gældende lovgivning til jagt på råvildt, for så vidt angår kuglevægt og anslagsenergi. Lyddæmper må benyttes ved prøven.
Husk, at du ikke kan aflægge riffelprøve med et lånt våben, med mindre du selv har en personlig tilladelse til det pågældende våben.
Om prøven
Der er to formål med riffelprøven. Den skal sikre, at du har en vis træfsikkerhed med din jagtriffel, og at du kan betjene den på en sikkerhedsmæssig forsvarlig måde.
Prøven begynder på klarlinjen og slutter, når slutlinjen passeres efter, at skydningen er overstået, og der er foretaget markering.
Der henvises desuden til ”Instruks for riffelprøve”, som beskriver alle forhold vedrørende prøven og som bør læses inden prøven. Instruksen kan findes på Miljøstyrelsens hjemmeside under ”Riffelprøve” (www.jagttegn.dk).
Våbenbetjening
Til god våbenbetjening hører at:
- Du ankommer til skydelinjen med åben eller udtaget lås eller knækket våben. Herefter ser du igennem løbet, før du lader første gang
- Du har åben lås eller knækket våben, hvis du skifter skydestilling
- Du efterser kammer og magasin efter endt skydning
- Du forlader skydelinjen med åben eller udtaget lås, eller knækket våben
- Våbnet må ikke betjenes i eller omkring vandret plan, med mindre det peger mod skiverne
- Du i øvrigt betjener våbnet på en forsvarlig og sikkerhedsmæssigt korrekt måde
Hvis du får en klikker, skal du rette henvendelse til den prøvesagkyndige og vente 20 sekunder før låsen åbnes. Eventuelle funktionsfejl skal du selv afhjælpe (herunder også klikkere).
Våbenbetjeningen skal foregå på en sådan måde, at den prøvesagkyndige ikke på noget tidspunkt er i tvivl om, hvad du foretager dig. Hvis du, efter prøvesagkyndiges vurdering, ikke kan betjene din riffel på en sikkerhedsmæssig forsvarlig måde, er prøven ikke bestået.
Når våbnet bæres synligt, skal det bæres med mundingen pegende opad og låsen åben. Knæklåsvåben skal bæres knækket.
Efter prøven
Hvis du ikke består riffelprøven, kan du tilmelde dig en ny riffelprøve mod indbetaling af nyt prøvegebyr på ”Mit jagttegn”. Betaling og tilmelding til en ny riffelprøve kan først ske, når dit prøveresultat er registreret af den prøvesagkyndige i jagttegnsregisteret. Det gør den prøvesagkyndige hurtigst muligt, men der kan gå op til 2 hverdage.
Afbud
Afbud til prøven skal foretages senest 4 dage inden prøven. Afbud skal ske ved at afmelde sig prøven på ”Mit jagttegn”. Efter du har meldt afbud, kan du tilmelde dig en ny riffelprøve.
Udebliver du fra en prøve uden rettidigt afbud, herunder ved sygdom, betales prøvegebyret ikke tilbage.
Et indbetalt prøvegebyr, som ikke anvendes til en prøvetilmelding inden medio december samme år, betales automatisk tilbage til NemKonto.
Klagevejledning
Den prøvesagkyndiges afgørelse i forbindelse med ikke bestået prøve, kan inden 4 uger efter prøvens aflæggelse påklages til Miljøstyrelsen. Hvis klagefristen udløber på en lørdag eller en helligdag, forlænges fristen til den følgende hverdag.
Klagen sendes til:Miljøministeriet
Miljøstyrelsen
att.: Jagttegn
Tolderlundsvej 5
5000 Odense CEller ved brug af digital post. Du kan finde vejledning til dette på Miljøstyrelsens hjemmeside (www.jagttegn.dk).
Reglerne
Reglerne om jagt, herunder riffelprøven, fremgår af lov om jagt og vildtforvaltning, senest bekendtgjort ved lovbekendtgørelse nr. 265 af 21. marts 2019 om jagt og vildtforvaltning, og bekendtgørelser udstedt i medfør heraf. Jagttegnsbekendtgørelsen, bekendtgørelse nr. 491 af 18. marts 2021 om jagttegn og bekendtgørelse nr. 971 af 21. juni 2022 om våben og ammunition der må anvendes til jagt m.v. er særligt relevante for ovenstående.
Der henvises til jagttegnsbekendtgørelsen:
- § 24, stk. 2 om, at riffelprøven kun kan aflægges af personer, der er jagttegnsberettigede, er fyldt 16 år og har gennemført et riffelskydeforløb.
- § 25 om tilmelding til riffelprøven, betaling af prøvegebyr og at tilmelding skal ske kl 12 senest 3 dage inden prøvens afholdelse.
- § 27, stk. 1 om afbud til prøven og konsekvenser ved manglende rettidigt afbud.
- § 27, stk. 2 om, at gyldigt jagttegn, gyldig våbentilladelse, dokumentation for gennemført skydeforløb og fotolegitimation med angivelse af personnummer skal forevises.
- § 28 om, at våben, ammunition og våbentilladelse skal medbringes, samt at riffelprøven skal aflægges med et våben og ammunition, som opfylder kravene i bekendtgørelse om våben og ammunition der må anvendes til jagt m.v.
- § 29 om forudsætninger for at bestå riffelprøven.
- § 30, stk. 2 om, at fornyet aflæggelse af prøven først kan ske efter betaling af nyt prøvegebyr og tilmelding via ”Mit jagttegn”.
- § 31 om, at det er en forudsætning for at aflægge riffelprøve første gang, at det obligatoriske riffelskydeforløb er gennemført
- § 54 om, at den prøvesagkyndiges afgørelse kan påklages og om klagefristen.
Der henvises til bekendtgørelse om våben og ammunition der må anvendes til jagt m.v.:
- § 1, stk. 1, nr. 2 om hvilke riflede våben, der må anvendes til jagt.
- § 3 om hvilke typer ammunition til riflede våben, der er tilladt til jagt.
Huskelisten træder i kraft den 1. marts 2023
-
Hjælpemidler
-
Våbentilladelse til jagtriffel
Man skal lovligt kunne sætte sig i besiddelse af den riffel, som man ønsker at aflægge riffelprøve med, hvilket vil sige, at man skal have en personlig udstedt tilladelse til den pågældende riffel.
Betingelser for våbentilladelser til jagtriffel kan du finde på Borger.dk