Enebærfilet med svampe og rodfrugtsauté

Antal personer: 4 prs.
1 dyrefilet 2 tsk knust enebær salt og peber 1 pakke bacon i skiver - Sauce: 2 dl. friskpresset appelsinsaft 3 dl. rødvin ½ l grønsagsbouillon Lidt maizena
salt, peber og sukker - Svampe og rodfrugtsauté: 1 kg. blandede rodfrugter (gullerod, persillerod, majroer, jordskokker, pastinak, selleri, rødbeder) smør 500 g blandede svampe ½ dl. soltørrede tranebær 1 bundt bredbladet persille 1 pakke frisk pasta, evt. tortellini eller ravioli med ost, tomat eller spinatfyld

Fremgangsmåde:

  1. Skræl rodfrugter, og skær dem i passende lige store stykker.
  2. Rens svampene, og skær de største i mindre stykker.
  3. Klargør rådyrfileten ved at fjerne sener og hinder.
  4. Gnid fileten med knust enebær, og krydr med friskkværnet peber. Lad den hvile i ca. 30 minutter.
  5. Brun den grundigt på en pande i fem minutter, og krydr med salt.
  6. Pak den ind i baconskiver, og læg den i et ildfast fad.
  7. Kog panden af med appelsinsaft og rødvin, og lad det koge ind til det halve. Hæld det over kødet, og sæt det
    i ovnen ved 180 grader i 30 minutter.
  8. Lad kødet hvile i mindst 15 minutter, inden det skæres i tynde skiver.
  9. Si stegeskyen fra kødet over i en gryde, tilsæt grønsagsbouillon, og kog det ind til det halve.
  10. Jævn det med maizena rørt ud i lidt koldt vand. Smag saucen til med salt, peber og en anelse sukker.
  11. Steg rodfrugterne af i smør i ca. 10-15 minutter ved middel varme på en stege- eller sautérpande.
  12. Kom svampene og tranebærrene på panden med rodfrugterne, og steg det yderligere ca. fem minutter. Krydr med salt og peber.
  13. Kog pastaen som anvist på pakken, hæld vandet fra og bland det straks med rodfrugter og svampe. Stort set
    alle typer frisk pasta kan anvendes.


Servering:
De tynde skiver af rådyrfileten serveres med svampe og rodfrugtsautéen. Sidstnævnte drysses med masser af friskhakket persille. Servér eventuelt en lækker salat og brød til.

Velbekomme

Finn Kallesø Sørensen