Rågeunger i svampe- og sherrysauce

Mange steder bliver der skudt en hel del rågeunger, som er en pragtfuld spise, hvis de er tilberedt ordentligt. Der er mange, der rynker på næsen ad disse fugle, men prøv dem blot en enkelt gang, og du vil ikke fortryde. Husk blot på, at de ikke skal hænge for længe, da det jo kan være ret varmt i vejret på denne årstid. De bør højst hænge et døgn – under fluenet. Desuden er det jo helt unge fugle, som i sig selv ikke behøver at modne. De mest smagfulde unger er dem, der bliver skudt sidst på sæsonen, da de vinder i smag, når de har været ude at flyve lidt. Ved den efterfølgende tilberedning kan fuglene ombindes med en skive spæk eller bacon for at undgå udtørring af det magre brystkød.

Antal personer: 4 prs.
8 hele rågebryststykker med ben 2 løg Smør Olie 2 spsk. sherry
2 1/2 dl grønsagsbouillon 2 1/2 dl fløde 1 spsk. maizena 250 g østershatte eller champignoner Salt og peber

Fremgangsmåde:

  1. Klargør svampene, og hak løgene groft.
  2. Klargør bryststykkerne, skyl dem i koldt vand, og tør dem godt med køk
    kenrulle. Gnid dem både ind- og udvendigt med salt og peber.
  3. I en stegegryde varmes lidt smør og lidt olie. Heri brunes løgene sammen med rågebryststykkerne. Bouillon og sherry tilsættes. Der skrues ned for varmen, og fuglene simrer under låg i ca. 40 minutter.
  4. Tag bryststykkerne op, og lad stegeskyen koge op sammen med fløde. Jævn saucen med maizena, oprørt i en smule vand.
  5. Svampene renses, skæres i mindre stykker og steges i nogle minutter i en smule smør og blandes derefter i saucen. Lad saucen simre let i yderligere nogle minutter, og smag til med salt og peber. Så er retten klar til servering.

Servering:

  1. Anret rågerne på et varmt ildfast fad, og hæld så saucen over. Dét bør man gøre ved alle gryderetter, da kødet ellers hurtigt kommer til at se tørt og kedeligt ud.
  2. Pynt med bær og et drys hakket persille.
  3. Retten serveres med kartoffelmos eller med hvide eller stegte kartofler, surt og sødt, men kan også serveres med ris og en lækker salat.

Velbekomme

Finn Kallesø Sørensen, Vildtkokken