Peberhøns
Vildt er ikke længere forbeholdt de dyre restauranter. Nu kan du selv lave de lækreste retter til en rimelig pris. Har man ikke selv adgang til vildt, så kan det i dag købes ferskt eller frossent hos de fleste fiske- og vildthandlere – ligeledes har mange supermarkeder også vildt i deres sortiment. Det er heller ikke kun de dyre udskæringer, man bør anvende; en vildthakkebøf eller gryderet med vildtkød er også fornemt på en hverdag. Under alle omstændigheder signalerer vildtretter dog, at vi tænder stearinlysene og sætter os tæt sammen omkring gryden – det giver hygge og nærvær. Traditionelt serveres flødesauce og waldorfsalat til vildt. Men da vildt typisk er mørkt og kraftigt i smagen, vil det også gå godt i spænd med meget andet. Det kunne for eksempel være syrligt tilbehør som sprøde æblebåde i en olivenoliedressing med fransk sennep og citronsaft, smørstegte brombær eller kirsebær med balsamico.
Unge agerhøns plukkes, udtages og tørres af med køkkenrulle. Hvis det ikke er nødvendigt, så lad være med at skylle dem. Derefter er fuglene klar til tilberedning. Husk at agerhøns altid skal plukkes, aldrig flås. Følgende opskrift er beregnet på unge fugle, ældre agerhøns bør tilberedes på anden vis.
Fremgangsmåde:
- Rens agerhønsene, og dup dem tørre.
- Skær dem i halve, læg dem i et stort ildfast fad, og drys dem med salt.
Marinade:
- Blend alle ingredienserne til marinaden sammen til en finthakket masse i foodprocessoren/blenderen.
- Hæld marinaden over de halve fugle, dæk dem til, og stil dem på køl 2-3 timer.
- Grill fuglene under en meget varm ovngrill, til de er gyldenbrune og lækre på begge sider. Alternativet er at stege dem i kuglegrill.
Servering:
Server med en lækker salat, sød chilisauce og ris, pasta eller stegte kartofler.
Velbekomme
Finn Kallesø Sørensen