Krikænder i stegepose

HVAD DENNE LILLE, smukke andefugl mangler i størrelse, har den så absolut fået på andre områder. Den er en lille fremragende flyver, som byder på store jagtlige oplevelser, og så er den absolut den mest velsmagende af vildænderne. Sådan en lille fed, nyplukket krikand er nemlig noget helt for sig.

Antal personer: 4 prs.
Ingredienser: 4-6 plukkede krikænder Olie, salt og peber 2 gulerødder 2 stængler blegselleri 1 rødløg 1 appelsin
1 buket frisk rosmarin Lidt bacon i tern 4 dl vand ½ bouillonterning Salt og peber Evt. lidt maizena

Tips!

Lad endelig ikke ænderne hænge ret længe, i særdeleshed ikke først på sæsonen på grund af temperaturen og spyfluerne. Husk ligeledes, at de bør plukkes og ikke flås.

I opskriften her er de tilberedt i stegepose. Det lyder umiddelbart som en decideret vinterret, men garnituren, eller hvad man vælger at stege ænderne sammen med i stegeposen, gør, at man kan årstidsrelatere retten efter ønske. Der kan, ud over urter af forskellig slags, tilsættes f.eks. rødvin eller øl.

Fremgangsmåde:

  1. Grønsagerne rengøres, og skæres i passende stykker.
  2. De plukkede og klargjorte krikænder krydres med salt og peber, og brunes gyldenbrune i lidt hed olie på pande eller i stegegryde. Ænderne tages op, og olien hældes væk.
  3. I lidt nyt fedtstof svitses bacon og grønsager hurtigt uden at tage synderlig farve.
  4. Læg ænder, rosmarin, bouillon, appelsin i skiver og grønsager i en stegepose, og tilsæt ca. 4 dl vand. Noget af det kan byttes ud med f.eks. øl eller vin.
  5. Bind posen, og læg den på en plade i ovnen ved 180 grader i ca. en time og 30 minutter.
  6. Tag ænderne ud af posen (pas på dampen, når posen åbnes), og hold dem varme under stanniol.
  7. Stegeskyen og grønsagerne fra posen hældes over i en gryde og blendes grundigt med en stavblender, koges op og smages til med salt og peber.
  8. Saucen tilsættes yoghurt og mynteblade. Lad saucen snurre yderligere nogle minutter, og smag den til med salt og peber. Jævn den evt. med maizena, hvis det er nødvendigt, tilsæt kulør efter behag.

Servering:

Krikænderne halveres eller serveres hele og anrettes pænt på lidt sauce. Server dem med friske grønsager eller salat og gerne stegte kartofler.

Velbekomme

Finn Kallesø Sørensen, Vildtkokken