Gråænder med lynstegte dadler, tranebær og æble

Antal personer: 4 prs.
Ingredienser: 2 store gråænder Lidt olie 2½ dl fløde 4 dl grønsagsbouillon Salt og peber ---------------- Lynstegte dadler: 8-12 friske dadler 1 spsk. smør 1 spsk. rapsolie
2 røde æbler 100 g frosne optøede tranebær Salt og peber ---------------- Portvinssky: 4 dl stegesky ½ dl portvin 1 tsk. sukker 1 spsk. smør Maizena Salt og peber

Fremgangsmåde:

Stegte gråænder:

  1. Klargør, og del hver fugl i fire stykker, skær ryg og hals fra.
  2. Brun stykkerne gyldne i hed olie i en tykbundet gryde, smid herefter fedtstoffet væk fra de brunede fugle. Krydr stykkerne godt med salt og peber, og spæd op med fløde og bouillon.
  3. Steg andestykkerne ved middel varme under låg, til kødet er mørt. Husk lårene skal have lidt længere stegetid end brystkødet, ca. en time til halvanden.

Lynstegte dadler:

Laves kort før servering

  1. Klargør dadlerne ved at fjerne stenene, skær dem derefter i strimler.
  2. Æblerne skæres i tynde både, de skal ikke skrælles.
  3. Varm smør og olie på en stegepande, det skal være godt varmt, men må ikke brune. Svits æblebådene og tranebærrene i ca. et minut.
  4. Tag panden af varmen, og vend forsigtigt dadlerne sammen med æbler og tranebær. Smag det til med salt og peber, hvorefter der er klar til servering

Portvinssky:

  1. Hæld stegeskyen fra ænderne gennem en sigte og tilbage i gryden.
  2. Portvin og sukker tilsættes, og det jævnes efter opkog ganske let med maizena.
  3. Smag skyen til med salt og peber. Lige inden servering piskes smørret i skyen.

Servering:

Ænderne serveres på fad eller tallerken med de lynstegte dadler, æble og tranebær. Pyntes med krydderurter, eventuelt bredbladet persille, kan serveres med kogte aspargeskartofler.

Velbekomme

Finn Kallesø Sørensen, Vildtkokken