Vildtrouletter i spidskål
Antal personer: 4 prs.
1 stort spidskål
ca. 600 g hakket vildtfars
2 dl mælk
1 lille finthakket løb
3 spsk rasp
1 æg
salt og peber
tandstikker eller bomuldstråd til ombinding
smør eller margarine til stegning
Blandede rodfrugter (gullerod, løg, porre, knoldselleri) skåret i små tern
Evt. 1 dåse hakkede flåede tomater
Fremgangsmåde:
- Sæt en stor gryde vand med ca. to liter vand tilsat lidt salt over at koge.
- Rør farsen sej med salt, tilsæt æg, hakket løg, rasp, mælk og godt med peber fra kværnen.
- Farsen skal have samme konsistens som en frikadellefars. Lad farsen hvile et øjeblik.
- Fjern de yderste grimme dækblade fra spidskålen, og stik to-tre centimeter dybt rundt om stokken med en spids kniv. Pas på fingrene!
- Læg spidskålshovedet i gryden – det skal helst være næsten dækket af vand.
- Lad kålhovedet koge ca. fire-seks minutter, og prøv så at løsne dækbladene et efter et. De må helst ikke gå i stykker.
- Anbring bladene på et fad, efterhånden som du får dem løsnet. Når du har 12-14 stykker, har du nok.
- Skær det groveste af stokkene på bladene med et V-snit, inden du kommer en god skefuld fars på.
- Fold siderne af bladet ind over farsen, og rul sammen fra den tykke ende.
- Hvis du synes, at rouletten bliver for lille, så læg et halvt blad ekstra på, før du kommer farsen på.
- Bind et stykke bomuldstråd rundt om rullen eller brug en tandstik til at holde sammen på den.
- Når du har lavet 10-12 stykker, kommer du dem op i det vand, du har kogt kålhovedet i. De skal her stå at småkoge i ca. 15 minutter.
- Når de er kogt, fisker du dem op med en hulske og lader dem dryppe lidt af på et fad. De skårne rodfrugter koges herefter ca. fem minutter i kogevandet.
- Rodfrugtternene kommes op i et smurt ildfast fad. Rouletterne lægges oven på og smøres med lidt smeltet smør, hvorefter de steges ca. 15-20 minutter ved 225 grader. De må ikke steges for mørke.
- Der kan med fordel hældes en dåse hakkede flåede tomater ved, inden fadet stilles i ovnen.
Servering:
Server kålrouletterne med smeltet smør, kogte kartofler eller et godt stykke groft rugbrød til.
Husk at fjerne bomuldstråden eller tandstikken inden servering.
Velbekomme
Finn Kallesø Sørensen, Vildtkokken